Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IGK: Nad zatočenicima u logorima u Prijedoru izvršen genocid

prijedor

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopćio je danas da raspoloživi validni, vjerodostojni i autentični izvori te potpuno nepobitni dokazi Internacionalnog ekspertnog tima ovog instituta potvrđuju da su nad Bošnjacima i Hrvatima u koncentracionim logorima i zatočeničkim centrima u Prijedoru s namjerom izvršeni svi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

IGK u saopćenju navodi da su na taj način ispunjeni svi uvjeti koji se tiču materijalnog elementa genocida te da su zločini u prijedorskim koncentracionim logorima izvršeni s namjerom da se unište Bošnjaci i Hrvati, pripadnici nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, “što potvrđuje i dokazuje da je riječ o zločinu genocida”.

-Na hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, uključujući žene, djecu i starije osobe, zbog njihove nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, zatočeno je u prijedorskim koncentracionim logorima i drugim mjestima zatočenja. Uslovi u logorima i drugim mjestima zatočenja bili su veoma teški, nehumani, neljudski i okrutni – naglašavaju u IGK-u.

Dodaju da su zatočenici bili izloženi okrutnom i nehumanom postupanju, teškom premlaćivanju, ponižavanju, terorisanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, zastrašivanju i maltretiranju.

-Oni su s namjerom da unište Bošnjake i Hrvate kao pripadnike nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, ubijali (masovno i pojedinačno), teško ranjavali i namjerno nametali takve uvjete koji su imali za cilj da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Zatočenici su bili žrtve i svjedoci neljudskih postupaka, uključujući ubistva, silovanja, seksualna zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, pljačkanja, ponižavanja, kao i ostalih oblika psihičkog i fizičkog zlostavljanja – poručuju iz IGK-a.

Kako navode, jedini razlog za sve oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koji su u prijedorskim koncentracionim logorima i drugim zatočeničkim centrima izvršeni nad Bošnjacima i Hrvatima je bio taj što su po nacionalnosti bili Bošnjaci ili Hrvati.