Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prošlo je 10 godina

Igor Puljić prvi put pred kamerama o ubistvu brata Vedrana: Ubila ga je policija

Igor-Puljic

Igor smatra da Oliver Knezović, koji je prvobitno bio osumnjičen za ubistvo njegovog brata, nije ubio Vedrana

Prošlo je tačno deset godina otkako je pred stadionom Pecara u Širokom Brijegu brutalno ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić.

Za ubistvo Puljića ni nakon deset godina niko nije odgovorao. Procesuirani su navijači koji su učestovali u neredima, no sudske kazne izerečene su isključivo pristalicama Bordo kluba, iako nisu bili jedini učesnici nereda u Širokom Brijegu.

Deset godina nakon Vedranovog ubistva njegov ubica je i dalje na slobodi, a o kobnom 4. oktobru 2009. godine po prvi put u kameru govorio je njegov brat Igor. Opisivao je Vedrana, govorio o kobnom danu 4. oktobru 2009. godine, pravosuđu, presudama, mogućem ubici, kao i mnogim drugim temama.

“Njemu je Sarajevo bilo prvo. Samo mi je u putu poslao poruku, ‘Sretan rođendan buraz, proslavit ćemo kad dođemo, ja sam otišao na utakmicu’. Ja tu poruku još uvijek imam”, kazao je Igor Puljić u razgovoru za “Sarajevska sehara”.

Igoru je pripao taj najteži zadatak, da svojoj majci kaže da je u Širokom Brijegu ubijen njen sin, a njegov brat Vedran.

“Na mene je pala ta odgovornost da mami javim. Ne znam da li ću u životu imati težeg trenutka od toga. U svemu tome sam se nadao da će biti neka pogrešna informacija i da to nije Vedran”, prisjeća se Igor dana kada mu je ubijen brat.

Igor smatra da Oliver Knezović, koji je prvobitno bio osumnjičen za ubistvo njegovog brata, nije ubio Vedrana.

“Što se tiče Vedarnovog ubice, ja ne mogu biti sto posto siguran, ali 99 posto Oliver (Knezović op.a) nije Vedranov ubica. To sam više puta rekao u nekim pismenim i usmenim izjavama, ali u kameru nisam nikad. Za slučaj Vedranovog ubistva i sumnjičenje Olivera Knezovića dovoljno je osam razreda osnove škole i neko osnovno razumijevanje fizike. Položaj Vedranovog tijela u odnosu na Olivera nije mogao dovesti do takve rane”, uvjeren je Igor, te naglašava:

“Vedran je pogođen u desno uho, a on i Knezović bili su udaljeni 70-80 metara i okrenuti licem u lice. Nije na Sjeveru slučajno napisana parola ‘Vedrana je ubila policija’, to su napisali momci koji su taj dan bili u Širokom Brijegu. Oni znaju šta se desilo i ta parola ima svoj smisao i svoje značenje. I kako sam 99 posto siguran da Oliver nije, tako sam i 99 posto siguran da je ta parola ispravna. Znači, Vedrana je ubila policija, odnosno policajac”.

Osim njega, govorio je i bivši golman i kapiten FK Sarajevo, Muhamed Alaim, koji je posljednje trenutke pokojnog Vedrana proveo uz njega. Govorio je o momentima na stadionu NK Široki Brijeg 2009. godine, očekivanjima za presudu.

“Kad se hoće pravi krivci vrlo brzo se pronađu”, kazao je Alaim.

U nastavku pogledajte kompletan razgovor Igora Puljića za Sarajevska sehara tv: