BiH

Sarajevo

Igre bez granica i razlika: Sva djeca zaslužuju ista prava

01/10/2019

Program u kojem su učestvovala djeca iz javne ustanove, privatne ustanove i nevladinog sektora su dokaz kako se može krenuti ka sistemskom rješenju, samo svima treba biti zajednički cilj dijete

Omladinsko udruženje Dobro djelo je u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” organizovalo manifestaciju “Igre bez granica i razlika”.

Bila je ovo prilika da mališani, korisnici usluga Omladinskog udruženja Dobro djelo, polaznici Predškolske ustanove KidIUS i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju pošalju jedinstvenu poruku da je djeci za sretno odrastanje potrebna ljubav, toplina, igra, ali i pravo na obrazovanje i zdravstvenu njegu.

– Sva djeca zaslužuju ista prava, ali nažalost u našoj državi ih ne ostvaruju. U našem udruženju radimo s djecom sa poteškoćama u razvoju i želimo skrenuti pažnju na član 23 Konvencije o pravima djeteta koji govori o tome da je vlada dužna djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu, omogućiti obrazovanje u skladu s njihovim potrebama, rehabilitaciju, osposobljavanje za posao, te njihovu integraciju u društvo i lični razvoj. Danas su ovdje djeca s poteškoćama i tipična djeca i vidimo da svako dijete ima iste potrebe, da bude voljeno, sretno, sigurno, da se druži, igra, zabavlja. Kod nas nema sistemskog pristupa inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u redovne predškolske i školske ustanove, a rehabilitacija i liječenje djece koja često imaju i neka druga oboljenja, su izuzetno skupa i predstavljaju veliki teret za roditelje, rekla je Ajla Gazić, predsjednica Omladinskog udruženja Dobro djelo.

Program u kojem su učestvovala djeca iz javne ustanove, privatne ustanove i nevladinog sektora su dokaz kako se može krenuti ka sistemskom rješenju, samo svima treba biti zajednički cilj -dijete.

– Ključna poruka priredbe je da i mališani sa poteškoćama uz asistente mogu postići mnogo više od onoga što im se sada pruža, dodala je Gazić.

Omladinsko udruženje Dobro djelo od aprila 2015. pruža pomoć i podršku djeci uzrasta od dvije do 13 godina. Stručni tim čine logopedi, defektolozi, psiholozi, pedagozi, profesori predškolskog odgoja i obrazovanja. Sve usluge su besplatne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.