Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milenko Granulić

Počinju pregovori o novom povećanju plaća medicinarima u RS-u

011019_Granulic

To povećanje plaća zdravstvenim radnicima, u prosjeku od 50 do 200 KM i više, je, kako je kazao, početak, jer zarade im dosad nisu mijenjane 11 godina, “što je jedan od razloga za masovni odlazak medicinara s tog prostora”

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Granulić najavio je nastavak pregovora o još jednom povećanju plaća za medicinare, a nakon što je od danas u primjeni odluka o povećanju cijene rada u zdravstvu sa 135 na 145 KM.

To povećanje plaća zdravstvenim radnicima, u prosjeku od 50 do 200 KM i više, je, kako je kazao, početak, jer zarade im dosad nisu mijenjane 11 godina, “što je jedan od razloga za masovni odlazak medicinara s tog prostora”.

– Nakon 11 godina se pokazao određeni pomak i razumijevanje Vlade za poboljšanje materijalnog položaja radnika u zdravstvu – rekao je Granulić.

Pojasnio je da od januara 2020. godine očekuju novo povećanje plaća, ali to više neće biti linearno, već na način da se stimulišu radnici koji više rade, odnosno da se plaća satnica.

– Veoma je teško bilo doći do potpisa na ovu odluku od povećanju cijene rada – rekao je Granulić na konferenciji za novinare i dodao da ne vidi razlog zašto predstavnici druga dva sindikata nisu potpisali tu odluku, jer se od 1. januara očekuje povećanje zarada za još pet posto i isto toliko krajem 2020. godine.

Najavio je i razgovore o izmjenama zakona o plaćama u zdravstvu, a sindikat koji predstavlja traži da se njihove zarade i druga prava regulišu kolektivnim ugovorom.