Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za sigurnost hrane

Ima li na bh. tržištu čipsa “Aro” čiji sastojci mogu povećati rizik od razvoja raka?

cips

“Do ovog trenutka, informacija o navedenom proizvodu nije zaprimljena ni od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini, koja su nadležna za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane”

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, do ovog trenutka, putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod čips “Aro” koji je u susjednoj Hrvatskoj povučen iz prodaje zbog sastojka koji mogu povećati rizik od razvoja raka.

Naime, Državni inspektorat Republike Hrvatske je u utorak saopćio da se opoziva Aro čips paprika od 300 grama, najbolje upotrijebiti do 30. aprila 2023., zbog povećane količine akrilamida. Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom Komisije (EU) 2017/2158 o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

– Do ovog trenutka, informacija o navedenom proizvodu nije zaprimljena ni od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini, koja su nadležna za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane – rečeno je Feni iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U odgovoru Feni dalje napominju da su u skladu sa Zakonom o hrani, subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.