Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran

Bivši zamjenik ministra odbrane osuđen na smrt zbog špijunaže

akbari

Akbari je bio blizak saveznik Alija Šamkanija, koji je trenutno sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i bio je ministar odbrane od 1997. do 2005. godine, kada je Akbari bio njegov zamjenik

Iran je osudio na smrt bivšeg zamjenika ministra odbrane koji ima dvojno iransko-britansko državljanstvo pod optužbom da je špijunirao za Britaniju, objavili su u srijedu iranski državni mediji.

Britanija je smrtnu kaznu Alirezi Akbariju opisala kao politički motivisanu i pozvala na njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Akbari je bio blizak saveznik Alija Šamkanija, koji je trenutno sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i bio je ministar odbrane od 1997. do 2005. godine, kada je Akbari bio njegov zamjenik.

– Bio je jedan od najvažnijih agenata britanske obavještajne službe u Iranu koji je imao pristup nekim vrlo osjetljivim centrima u zemlji. Akbari je potpuno svjesno pružio informacije neprijateljskoj špijunskoj službi – saopćilo je iransko ministarstvo obavještajnih službi.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly pozvao je da se Akbari oslobodi.

– Iran mora zaustaviti pogubljenje britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija i odmah ga osloboditi. Ovo je politički motivisan čin barbarskog režima koji potpuno zanemaruje ljudski život – napisao je Cleverly na Twitteru.