Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima li nade za radnike TTU-a? (VIDEO)

BiH

ttu policija

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić obratio se jučer okupljenim radnicima Tvornice transportnih uređaja (TTU), koji su ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona protestvovali povodom najavljenog pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi.

U obraćanju radnicima premijer Gutić je rekao da je Vlada sa svoje strane učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne Tvornici transportnih uređaja.

[pull_quote_left]Od 2003. godine Vlada je Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM[/pull_quote_left]

“Ispunili smo ono što je Sindikat TTU od nas tražio prije nekih mjesec dana. Nažalost Uprava Društva nije uradila ono što se od nje očekivalo. Propustili su rokove da izvrše reprograme dugovanja i time stvore preduslove da uđu u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme. Ono što nam sada jedino preostaje jeste pokretanje stečaja u Tvornici transportnih uređaja. U tom postupku otvorit će se novi račun za poslovanje i to je jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju”, poručio je premijer Gutić.

Dodao je da već “ima zainteresiranih stranih i domaćih strateških partnera, koji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU”.

“Naime, niko ne želi da ulazi u firmu i preuzima obaveze za koje nije sigran kolike su, dok kopovinom u stečaju tačno se zna šta i za koju cijenu se kupuje”, rekao je Gutić.

Tokom jučerašnjih protesta došlo je i do sukoba radnika sa policijom.

Podsjećamo, od 2003. godine Vlada je Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM.

U razgovoru sa radnicima premijer je naveo da na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije njihovog sastanka.

“Nijedan, pa ni sindikat TTU-a, ne bi trebao da se bavi pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade. To je stvar Skupštine Kantona i prava i ovlasti koje ima premijer” rekao je Gutić podcrtavajući da političke poruke i instrukcije samo mogu dodatno usložniti situaciju, a nikako doprinijeti njenom razrješenju.

ttu