Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nalaz revizora

Ima osnove za optužnicu: Nije Škaljo bio cicija, ni prema sebi ni prema sebi odanim

skaljo

Više slučajeva nezakonitog zapošljavanja otkrili su federalni revizori u Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, a sporne su i isplate stimulacija te direktorova plaća povećane na skromnih 7.710 maraka. Omer Škaljo kadar je A-SDA koja trenutno preko SDA iz sjene upravlja kantonom

Dosljednost Tužilaštva ZDK je na ispitu, nakon što su federalni revizori objavili izvještaj o reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) za 2020. godinu. Podizane su optužnice protiv prethodna tri direktora i ako uporedimo njihova optužna djela, djeluju gotovo bezazleno u odnosu na dokumentovano u radu sadašnjeg, Omera Škalje, piše Žurnal.

Tako je bivši v.d. direktor Dževad Hamzić optužen i potom nepravomoćno osuđen na devet mjeseci zatvorske kazne jer je prema optužnici jednu osobu nezakonito zaposlio na dva mjeseca, dok je bivša direktorica Mirzeta Subašić isto tako nepravomoćno osuđena na troipogodišnju zatvorsku kaznu jer je potom sa istom osobom zaključivala ugovore o radu ukupnog trajanja od tri godine, odnosno do stalnog zaposlenja, o čemu je Žurnal pisao.

Aktuelni direktor Omer Škaljo je prema revizorskom izvještaju ne samo ispunio nego i premašio tu “kvotu”. Sa više osoba je sklapao ugovore na period duži od 120 dana, čak i na tri godine (!?) bez konkursne procedure. Primjera radi sa jednom zaposlenicom je prvobitno 12. 3. 2020. zaključen ugovor na period od 12 mjeseci po osnovu “Programa sufinansiranja zapošljavanja” da bi potom bio zaključen novi ugovor o radu na tri godine, počev od 1. 5. 2020. godine do 1. 5. 2023. godine, bez stavljanja van snage prethodnog i konkursne procedure.

Detalj iz revizorskog izvještaja

“Konstatovali smo i da su još sa tri zaposlenika zaključeni ugovori o radu na jedan mjesec (u aprilu i maju 2020. godine), nakon čega su zaključeni novi ugovori o radu u maju 2020. godine na određeno vrijeme od tri godine, što nije u skladu sa Uredbom o prijemu,” navedeno je pored niza sličnih ili istih primjera u revizorskom izvještaju.

U svemu tome ne treba isključiti ni suodgovornost direktorice za pravne poslove Haše Begić, koja pored ostalog, verifikuje legalnost i ugovora o radu sa uposlenicima Zavoda.

Utvrdili su revizori i ozbiljne propuste u isplati plata i stimulacija. Direktoru Škalji, koji je jedno vrijeme uz “blagoslov” federalnog penzionog-mirovinskog Zavoda nezakonito primao i penziju uz platu, o čemu je Žurnal pisao, direktorska su primanja utrostručena. Prema nalazu revizora, njemu je Upravni odbor pogodovao da prima prosječno 7.710 maraka!!

Poređenja radi, u vrijeme zbog zloupotreba isto tako osuđenog bivšeg direktora Senaida Begića (2,5 godina zatvora po drugostepenoj presudi), direktorska plata bila je oko 3.500 maraka, da bi je njegov v.d. nasljednik Dževad Hamzić smanjio na oko 2.300 maraka.

Nije Škaljo bio “cicija” ni prema sebi odanim u Zavodu, isplačujući im stimulacije u rasponu od 10% do 20%. Žurnal je pisao kako je po preuzimanju dužnosti povećao plate uposlenicima, na što su mu oni u znak zahvalnosti uzvratili prigodnim poklonom, uz kako su nazvali “dernek i feštu”!?

“Stimulacije zaposlenicima Zavoda nisu isplaćene u skladu s Pravilnikom o radu. Naime, nisu nam data pojedinačna obrazloženja neposrednih rukovodilaca kojima bi se potvrdila njihova opravdanost,” zaključak je revizora.

Vratimo se onome što (ne)će uraditi Tužilaštvo ZDK. Prethodna tri optužena direktora bili su iz redova SDP-a (Begić) te SBB-a (Subašić i Hamzić). Škaljo je bivši član SDA, a na direktorsku poziciju ga je aplicirala A-SDA. Glavna tužiteljica Vesna Kaknjo nije rada procesuirati kadrove SDA, više voli dolaziti na manifestacije gdje može podržati njihov rad.

Žurnal je pisao kako A-SDA trenutno iz sjene dominira nad sestrinskom SDA koja ispunjava sve njihove želje. Tako je SDA preuzela odgovornost i zbog formalno penzionisanja, a suštinski smjene policijskog komesara Semira Šuta unatoć upozorenjima OHR-a i ambasade SAD-a u BiH, što je rezultiralo političkim i ekonomskim sankcijama kantonu. Smjena je inicirana iz A-SDA koja pod vodstvom Rame Isaka uspostavlja svojevrsnu parapolicijsku strukturu u kantonu. Slučaj nezakonitog rada njihovog kadra na mjestu direktora ZZO ZDK Omera Škalje pokazaće da li je na djelu i ona paratužilačka.