Je li rješenje u masovnom testiranju?

Imamo li dovoljno testova: Neki gradovi nemaju nijedan

U narednih sedam dana u Bosnu i Hercegovinu stiže dodatnih 150 hiljada testova za otkrivanje koronavirusa, poručili su za BHT1 iz Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Iako je Srbija najavila uvođenje masovnog testiranja stanovništva, to se u Bosni i Hercegovini, barem kada je riječ o Federaciji- ne može očekivati, jer masovno testiranje prema riječima nadležnih- nije rješenje. Republika Srpska razmišlja- o uvođenju te mjere u narednom periodu

Bosna i Hercegovina ima dovoljno testova. Očekuju se i dodatni kontingenti testova od Svjetske zdravstvene organizacije. A uskoro u našu zemlju stiže i moderna oprema za testiranje na koronavirus, čime bi se dnevno moglo uraditi 100 testova, piše BHRT.

Situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine ne može riješiti masovno testiranje, poručuje federalni ministar zdravstva. U narednom periodu u Republiku Srpsku stiže oko 25 hiljada testova, čime će biti otvoren put za jasniju epidemiološku sliku stanja.

Klinički kriterijum za potencijalno testiranje osoba je akutna respiratorna infekcija pluća, koju prati povišena tjelesna temepratura iznad 38 stepeni. Epidemiolozi i infektolozi poručuju da se testiranje mora proširiti i na one osobe bez simptoma jer ne mora značiti da ako imaju negativnu epidemiološku sliku, da nisu zaraženi.

Svjetska zdravstvena organizacija u BiH poručila je kako se u borbi s koronavirusom mora testirati svaki sumnjivi slučaj, a preporučila je, po uzoru na Kinu, i intenzivno i agresivno testiranje.

Iako nas nadležni uvjeravaju da imamo dovoljno testova, ipak, čini se da to baš i nije tako, barem kada je riječ o Gradu Goraždu. Naime, iako su u ovom gradu potvrđena 4 slučaja zaraze koronaviursom, Goražde nema nijedan test za otkrivanje koronavirusa. Osim što nema testova, nedostaju maske, dezinfekciona sredstva i respiratori. I zbog svega ovoga, gradonačelnik Ramović zamolio je za pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. No, koliko ćemo još moliti za pomoć ili je možda došlo vrijeme da se ozbiljno suočimo sa problemom da ne bi bilo prekasno?