Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imamović: Odgoda vraćanja kredita Saudijskog fonda za razvoj značajna za Grad Goražde

FOTO: D. B./Fokus.ba
Goražde

Na pitanje koliko je realno očekivati da će FBiH preuzeti ovu obavezu, Imamović je dodao kako smatra da Goražde to zaslužuje

Gradonačelnik Goražda  Ernest Imamović sa federalnim ministrom finansija  Tonijem Kraljevićem krajem protekle godine potpisao je Aneks 1 na Podugovor o zajmu od 16. marta 2016. za projekat ‘’Razvoj infrastrukture u Goraždu’’  kojim je dogovorena odgoda plaćanja  kredita  Saudijskog fonda za razvoj do 30. oktobra 2024. godine.

Također, gradonačelnik i Gradsko vijeće Goražde zvanično su uputili inicijativu prema Parlamentu Federacije BiH za preuzimanje kreditnog duga.

Gradonačelnik Ernest Imamović pojašnjava da je odgoda plaćanja kredita Saudijskog fonda za razvoj  prilika da se finansijska sredstva usmjere u druge svrhe.

– Odgoda kredita je prvi korak na osnovu zajedničke inicijative i mene i vijećnika koji su apelovali na sve dosadašnje vlade, a premijer FBiH je prilikom nedavne posjete Goraždu rekao da nam stoji na raspolaganju.  Prvi korak je učinjen, a drugi je  da se na Vladi FBiH nađe prijedlog odluke o preuzimanju duga u visini od 9,8 miliona koji bi mi morali vraćati narednih 26 godina – pojasnio je Imamović.  

Na pitanje koliko je realno očekivati da će FBiH preuzeti ovu obavezu, Ernest Imamović je dodao kako smatra da Goražde to zaslužuje.

–  Mi smo već imali određene aktivnosti i gradski vijećnici su nas podržali  ali bez preuzimanja duga to nije suština niti rješenje. Mislim da se neki drugi gradovi ne mogu mjeriti sa Goraždem koje je jedna od strateških i najvažnijih sredina u Federaciji i Bosni i Hercegovini – mišljenja je Imamović.  

Sredstvima iz kredita Saudijskog fonda za razvoj finansirani su projekti izgradnje mosta u naselju Vitkovići, rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže te sanacija i rekonstrukcija puteva Osanica – Ilovača i Mravinjac – Berič.