Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imamović: Pojačati mjere zaštite pješaka

BiH

jasmin-imamovic41

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i pravosudne organe na pojačane mjere zaštite pješaka.

U saopćenju za javnost Imamović navodi da građani Tuzle suosjećaju s porodicama djevojaka Selme Agić i Edite Malkoč, koje je automobilom na pješačkom prelazu u Sarajevu usmrtio Sanjin Sefić, kao i sa žrtvama i porodicama svih ubijenih pješaka koji su žrtve vozača ubica, koji divljajući za volanom, svakodnevno i svjesno ugrožavaju živote građana.

Imamović ističe da lokalna vlast Tuzle godinama poduzima različite preventivne mjere u ovoj oblasti, ali je mišljenja da nema tih preventivnih mjera na gradnji komunalne infrastrukture koje mogu zaštiti živote građana od višestrukih prestupnika i takozvanih “trkača“ koji svjesno i namjerno divljaju ulicama Tuzle, vozeći se nevjerovatno velikim brzinama, zanemarujući semafore, pješačke prelaze i živote građana.

Imamović je pozvao organe kantona, a posebno saobraćajnu policiju MUP-a TK, da učine sve zakonom dopuštene mjere na isključenju iz saobraćaja, prvo policiji poznatih, višestrukih povratnika, opasnih i sumanutih trkača, a zatim svakoga ko suludom i brzom vožnjom ceste Tuzle želi pretvoriti u trkalište i poprište ubijenih pješaka.

-Pozivam građane da policiji prijave svako vozilo tj. vozača, koji projuri kroz crveno svjetlo, ne zaustavi se kada vidi pješaka ili naprosto projuri velikom brzinom kroz grad. Pozivam sve pješake, da se pridržavaju propisa, da budu oprezni, dok policija i drugi nadležni organi, napokon ne stanu u kraj nasilnicima i potencijalnim ubicama za volanom – poručio je gradonačelnik Tuzle.