Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo SDA danas analizira izborne rezultate

safet softic

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić kazao je Feni da je za današnju sjednicu stranačkog Predsjedništva planirana analiza izbornih rezultata.

Podsjetio je da su prije nekoliko dana imali sjednicu Kolegija na kojoj su izvršili pripreme za današnju sjednicu Predsjedništva.

– Predsjednik Izbornog štaba Halid Genjac je uradio određene izvještaje o ovom pitanju, prezentirao Kolegiju, danas će to učiniti isto i na sjednici Predsjedništva stranke. Čut ćemo šta članovi Predsjedništva misle o izbornim rezultatima i vjerovatno će se ići u pravcu da svi općinski odbori u BiH koji su bili u izbornom procesu, naprave svoju analizu i dostave je Predsjedništvu stranke – kazao je Softić.

Po njegovim riječima, nakon toga bi slijedilo usvajanje određenih mjera koje bi bile rezultat dubinske analize uzroka, posljedica i svega ostalog.

Kolegij SDA je na sjednici 10. oktobra zatražio da se ponište izbori u Srebrenici, jer je, kako su naveli, grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUPRS-a 4. oktobra 2016. u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

Također, Kolegij SDA je razmatrao i pitanje lokalnih izbora u Stocu, te zahtijeva od Centralne izborne komisije da donese odluku o poništenju izbora na redovnim biračkim mjestima i zakaže nove izbore u zakonom propisanom roku.

Softić je danas kazao da vjeruje da će stranačko Predsjedništvo podržati ove zaključke.

– Mi smo na Kolegiju, kada je u pitanju Srebrenica, izrazili vrlo visoki nivo zabrinutosti zbog upada specijalne policije na mjesto gdje je bio birački materijal. To je samo po sebi kršenje zakona koje, na neki način, sa sobom povlači posljedice. Mislimo da bi to bila sasvim dovoljna osnova da se izbori u Srebrenici ponište i da se krene ispočetka – naveo je Softić.

Što se tiče Stoca, kaže, da su prisutne “političke igre oko Stoca“.

– Centralna izborna komisija je, nažalost, upala u tu matricu i na neki način ne drži se zakonskih obaveza da u roku od 14 dana raspiše nove izbore za Stolac. Mislimo da i to, isto tako, ima političku dimenziju – rekao je Softić.

Izrazio je uvjerenje da će Predsjedništvo SDA podržati ove stavove Kolegija i da će se dalje ići u tom pravcu.

SDA