Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imamović se sastao sa Erdoganovim savjetnicima

imamovic-erdoganovi_savjetnici_1

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je u Gradskoj upravi održao sastanak s glavnim savjetnicima predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Jalčinom Topču Bejem i Kadirom Bašarom, te predstavnicima ambasade Republike Turske u BiH, Turske razvojne agencije (TIKA) i delegacijom uprave Udruženja Tursko-bosanskohercegovačkih privrednika.

Konstatirano je da su u toku projekti, koji se odnose na zajedničko izdanje turskobosanskog riječnika, podršku za obnovu Behram-begove džamije i poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Tokom susreta Imamović je izrazio očekivanje da trasa budućeg auto-puta Sarajevo-Beograd ide pored Tuzle jer se radi o najmnogoljudnijem kantonu i regiji.

– Mi smo spremni podržati autoput Sarajevo-Beograd, i želimo da bude jedan most između dvije strane, da razvija ekonomiju i mir na ovom području – kazao je prvi savjetnik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Jalčin Topču.

Imamović je saogovornike upoznao s inicijativom za izmjenu Ustava FBiH to jest za “izmjenu Vašingtonskog ustava iz 1994. godine u smislu potpunog reduciranja do potpunog ukidanja kantona, u današnjem obliku”.

– Putem Ambasade Republike Turske u BiH uputit ćemo gospodinu savjetniku tekst inicijative, koji je nedavno objavljen u uglednom listu Oslobođenje – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na sastanku je naglašeno da je TIKA donijela odluku da će u ovoj godini u BiH investirati dva miliona eura, a jedan dio od tih sredstava će biti realiziran u Tuzli.

Gradonačelnik Tuzle zahvalio se Vladi Republike Turske na privilegovanju bh. proizvođača mesa za izvoz u Tursku, što je, kako kaže, veoma značajna podrška cjelokupnoj poljoprivrednoj i prerađivačkoj proizvodnji.

Razgovarano je i o izgradnji spomen-sobe Muhamedu Hevaiju Uskufiju, jednom od najznačajnijih bh. pjesnika i autoru prvog bosansko-turskog rječnika, a koji je rođen u Dobrnji kod Tuzle, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Tuzla.