Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imamović: U Tuzlanskom kantonu je ugrožena demokratija

jasmin-imamovic41

Saopštenje gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, u povodu usvajanja izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK, po skraćenoj proceduri:

“Skupština Tuzlanskog kantona je 9. septembra usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK po hitnoj proceduri uništila autonomiju Univerziteta u Tuzli i ugrozila pravnu sigurnost svih građana. Zakon liči na kaznu Senatu što nije prihvatio ostavku v.d. rektorice. Osim toga, cilj je izgleda bio i smjena politički neposlušnih radi imenovanja poslušnih. Poruka vlasti Kantona građanima je: ko ne bude radio po političkom diktatu vladajućih u Tuzlanskom kantonu bit će smijenjen. Ako za smjenu ne postoje zakonski uslovi, vladajuća većina će izglasati hitni zakon.

Sad je Univerzitet u Tuzli jedini u Evropi sa takvim statusom, što ruši njegov ugled i rejting, te stvara priliku za dominaciju privatnih univerziteta. Gdje će studirati djeca čiji roditelji nemaju novac da plaćaju školarine na privatnim univerzitetima? Pokazalo se: što god vlast Kantona zamisli a da za to ne postoji zakonski osnov, oni će donijeti zakon u hitnoj proceduri i svoju namjeru “ozakoniti”, što je smrtni udarac pravnoj sigurnosti građana. Ukidanje svih kriterija, osim političkih, odavno ugrožava pravnu sigurnost. Kanton, nažalost, ima atribute države. Opasno je zakone koji se tiču ljudskih prava i sloboda donositi u hitnoj proceduri i propisivati njihovo retroaktivno djelovanje. Podsjećam da su mračni, diktatorski periodi u historiji obilježeni hitno donesenim zakonima i prijekim sudovima. Demokratija je u opasnosti!

Pozivam građane da se ne boje, jer sila se hrani strahom.

Pozivam Rektorsku konferenciju BiH, Rektorsku konferenciju Alpe-Adrija, Dunavsku rektorsku konferenciju, Mediteransku rektorsku konferenciju i Evropsku asocijaciju univerziteta da pomognu akademskoj zajednici u Tuzli da se odbrani od grupe ljudi koji su ovim zakonom stvorili alat da svakog profesora i svaki fakultet stave pod političku i svoju/ličnu kontrolu.

Pozivam Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i ambasade država Evropske unije, Visokog predstavnika u BiH, OHR i OSCE da se uključe u zaustavljanje totalitarne prakse donošenja prijekih i hitnih zakona kojima se ugrožavaju prava i slobode građana. U Tuzlanskom kantonu je ugrožena demokratija”, stoji u saopštenju gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića.