Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijerka objavila informaciju

Imenovan novi šef britanske diplomatije: Nedavno bio u Sarajevu, upozoravao Dodika

l_9e19268cc180b7c01ee580bf5131dd35
Cleverly (lijevo) tokom posjete Sarajevu

Cleverly je bio saradnik Liz Truss u Ministarstvu vanjskih poslova, a u prethodnom mandatu je bio zadužen za Evropsu i Sjevernu Ameriku

Nova premijerka Velike Britanije Elizabeth Truss kao novog šefa diplomatije ove države imenovala je Jamesa Cleverlya, objavljeno je večeras na njenom službenom Twitter nalogu.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Cleverly je bio njen saradnik u Ministarstvu vanjskih poslova, a u prethodnom mandatu je bio zadužen za Evropu i Sjevernu Ameriku pri ovom ministarstvu kojeg je vodila Truss.

Cleverly je u junu posjetio Sarajevo gdje je između ostalog odaslao snažnu podršlu institucijama nađe države. Prošle godine tokom rasprave u Britanskom parlamentu uputio je indikativno upozorenje lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Aktivnosti koje je tada intenzivno provodio Dodik, nazvao je „političkim nasiljem“, istakavši veliku brigu vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

– Milorad Dodik, član Predsjedništva bosanskih Srba, zaprijetio je povlačenjem Republike Srpske – entiteta – iz niza državnih institucija. To je čin koji visoki predstavnik naziva de facto secesijom. Ovo je opasan i namjeran pokušaj odvraćanja pažnje sa neuspjeha poboljšanja životnog standarda i borbe protiv korupcije. To je neprihvatljivo“, poručio je tada britanski ministar, te je dodao:

– Mi nastavljamo svoju aktivnu ulogu. Visoki predstavnik će posjetiti Veliku Britaniju. Sa njim smo u bliskom kontaktu kako bismo osigurali saradnju i dajemo mu podršku, uljučujući i to da iskoristi svoje ovlasti ako situacija tako bude zahtijevala.
Međunarodna zajednica također ima kolektivnu odgovornost da osigura da ne bude povratka konflikata iz 90-ih godina. Zajedno sa međunarodnim partnerima osigurat ćemo da su pozicija i rad visokog predstavnika sigurani i nastavit ćemo podsticati Rusiju da se vrati produktivnom angažmanu u implementaciji mira – kazao je tada, između ostalog, Cleverly.