Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

European Newsroom

Pokretanjem Evropske Redakcije, evropske novinske agencije jačaju izvještavanje iz Brisela

European Newsroom

Evropska Redakcija koju podržava Evropska unija, djeluje na dvije lokacije u Briselu s prostorijama u Residence Palace i u belgijskoj novinskoj agenciji Belga

U Briselu je večeras svečano pokrenut rad Evropske Redakcije (European Newsroom – ENR), zajedničkog projekta 18 evropskih novinskih agencija, među kojima je i Federalna novinska agencija (FENA) kao jedina agencija iz Bosne i Hercegovine.

Cilj pokretanja prve ovakve redakcije je da se osnaži izvještavanje iz srca Evrope, ali i potakne saradnja i razmjena između novinskih agencija u pružanju objektivnih i vjerodostojnih informacija o funkcioniranju evropskih institucija.

Prvi je to ovakav projekat koji podržava Evropska unija koji će omogućiti pristup većem broju sadržaja iz zemalja učesnika projekta, a znatno će se olakšati praćenje događaja od značaja i za Bosnu i Hercegovinu iz Brisela koji je važan evropski i euroatlantski centar.

Putem ovog novinarskog centra vijesti koje objavljuje Fena iz Bosne i Hercegovine lakše će dolaziti do građana u zemljama Evropske unije.

Na otvaranju ENR-a potpredsjednici Evropske komisije Vera Jourova i Margaritis Schinas istaknuli su važnost međunarodne saradnje u medijskom sektoru i zajedničkih napora u borbi protiv dezinformacija.

Jourova, koja je ujedno i evropska komesarka za vrijednosti i transparentnost, kazala je da je sretna što može predstavljati instituciju koja finansijski podržava ovaj projekat, dodajući da EU mora podržavati ovakve projekte zato što su svima potrebne na činjenicama zasnovane vijesti.

– Uz sve više različitih mišljenja, ovo je trenutak kada moramo govoriti istim glasom u Evropi. Da bismo to uradili potrebno je da znamo ko je vinovnik, a to je Rusija koja je izvršila agresiju u Ukrajini, ali i koja se okrenula protiv svih nas – istaknula je Jurova.

Zato je sada više nego ikada potrebno imati činjenice pred sobom i zato je i važna podrška novinarima, dodaje komesarka, ne samo u okviru ovog projekta nego i na drugim poljima jer se stanje s medijima u različitim aspektima u Evropi pogoršava.

Podsjetila je da bi se naredne sedmice trebao razmatrati novi evropski zakon o slobodi medija jer svi razumiju da su im potrebni slobodni i jaki mediji kako bi demokratija preživjela digitalnu eru i druge različite izazove.

– Mnogo toga želimo od medija i profesionalnih novinara, a ne štitimo ih dovoljno. Kada sam se suočila s državnom intervencijom u medijima u zemljama EU shvatila sam da ne mogu intervenirati niti pomoći niti pokrenuti bilo kakvu proceduru budući da nema zakona – pojasnila je Jurova.

Iako nije mogla odavati sve detalje zakona, kazala je da će se u zakonu osigurati neki osnovni principi među kojima je obaveza da niti jedan novinar ne smije biti povrijeđen zbog svog posla, ali tu će biti i drugi principi. Obavljene su i konsultacije s državama članicama o ovom zakonu.

Izvršni direktor Njemačke novinske agencije (DPA), koja koordinira projekt, Peter Kropsch kazao je da su dopisnicima evropskih novinskih agencija potrebni optimalni radni uvjeti u političkom srcu kontinenta.

– U Briselu se donose propisi koji direktno utiču na milione ljudi ne samo u zemljama članicama Evropske unije nego i u zemljama aspiranticama za članstvo – kazao je.

Zato je važno, dodao je, za novinske agencije da osiguraju na činjenicama zasnovano izvještavanje te nezavisno izvještavanje iz Brisela i u isto vrijeme vode adekvatnu borbu protiv dezinformacija. Izvještavanje iz različitih mjesta, kaže, doprinijet će i kvaliteti novinarstva.

Podsjetio je na otvaranju da je prije dvije godine postojala samo jednostavna ideja da se napravi prostor za novinske agencije koje bi izvještavale o Evropi uz snažan aspekt evropske različitosti, a sada je ta ideja postala stvarnost.

– Kada 18 evropskih novinskih agencija, svaka sa svojom nacionalnom perspektivom o Evropi, koristi zajedničku redakciju, novinarska kvaliteta raste. Velike i male novinske agencije razmjenjuju ideje, uče jedna od druge, ali svaka nastavlja izvještavati pod svojim brendom – to je ideja ove redakcije – dodaje Kropsch.

Direktor belgijske novinske agencije (Belga) Patrick Lacroix naglasio je da su oni veoma posvećeni evropskim vrijednostima, a shvataju da je izvještavanje o EU ponekad izazovno iz mjesta gdje se donose odluke i zato će, najavio je, Belga sa svim svojim partnerima u punom kapacitetu promovirati ovu razmjenu informacija i saradnju.

Evropska Redakcija koju podržava Evropska unija, djeluje na dvije lokacije u Briselu s prostorijama u Residence Palace i u belgijskoj novinskoj agenciji Belga. Dopisnicima agencija na raspolaganju je ukupno 45 radnih stolova.

ENR zajednička je inicijativa DPA (koordinator, Njemačka), AFP (Francuska), ANSA (Italija), AGERPRES (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španija), Europa Press (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

U okviru solidarnog partnerstva dio redakcije bit će i Ukrinform koji će moći besplatno koristiti sve aspekte Evropske Redakcije. Poljska novinska agencija (PAP) preuzima status pridruženog partnera, a grupi ENR partnera pridružuju se, u početku kao promatračke agencije, ANP (Nizozemska), Keystone-SDA (Švicarska) i LUSA (Portugal).