Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaključak Kolegija

Imenovanje nove Vlade KS na sjednici Skupštine KS 26. decembra

kolegij_skupstine_ks333

Mandatar nove vlade KS Edin Forto je također kazao da je bilo dilema da li da se nakon što je Nacrt Budžeta povučen sa sjednice SKS-a, ide u hitnu proceduru, ali su odustali od toga

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo je na hitnoj sjednici danas donio zaključak da će nova Vlada Kantona Sarajevo biti imenovana po redovnoj proceduri – na sjednici koja će biti održana 26. decembra ove godine a istoga dana će biti održana i hitna sjednica na kojoj će biti donesen Nacrt Budžeta KS za 2019. godinu.

To je danas najavio predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković koji je na konferenciji za novinare nakon sjednice kazao da je Kolegij postigao načelni dogovor da se 26. decembra održi i hitna sjednica za donošenje novog Nacrta Budžeta „kako bi u rokovima koje smo planirali građanima Kantona Sarajevo omogućili normalan život“.

– Još jednom podcrtavam problematiku Univerziteta u Sarajevu koji će svoj način trezorskog poslovanja od februara normalno ostvarivati, jer nam je cilj da 30.januara 2019. godine bude usvojen Budžet – naglasio je Konaković.

To će nažalost, dodao je, značiti kraću javnu raspravu, da na to ne mogu uticati nakon ‘nemoguće situacije koja se ponovno desila u Kantonu Sarajevo’.

Rezimirajući jučerašnji rad Skupštine KS, on je rekao da je bilo dosta tenzija, drugačijih mišljenja, teških riječi, „ali nikada niko nije povukao Nacrt Budžeta iz procedure – ova Vlada je to uradila dva puta i to je nešto što nas je kao ljude šokiralo“.

– S druge strane, način na koji su diskutovali zastupnici, njihov kapacitet i spremnost da rješavaju probleme već na prvoj sjednici, ohrabruje nas i garantuje da tamo neće biti problema. Mi ćemo intenzivnim radom nadoknaditi sve ovo što nam trenutno Vlada radi – rekao je on.

Mandatar nove vlade KS Edin Forto je također kazao da je bilo dilema da li da se nakon što je Nacrt Budžeta povučen sa sjednice SKS-a, ide u hitnu proceduru, ali su odustali od toga.

– Ipak smo se odlučili za redovnu proceduru. Da sjednica za imenovanje nove vlade bude 26. decembra, onako kako to Poslovnik o radu propisuje i onako kako je najavljeno. Nismo htjeli da se bavimo istim metodama kao odlazeća Vlada. Idemo redovno i čisto ulazimo u mandat – zaključio je Forto.

Potvrdio je da će pripremati Nacrt Budžeta, možda uz kraću javnu raspravu od 15-tak dana, ali da sve što u kratkom roku ne budu mogli uraditi, najavio je da će to rebalansom budžeta biti dovršeno u prvoj polovini 2019. godine.