Stari "demokrata" iz Laktaša

Dodik pokušava preuzeti SDS, članove prate “žestoki momci” i “udbaši”

milorad dodik

Govedarica je rekao da nije bilo uslova da se Skupština održi, jer se radno predsjedništvo nije moglo dogovoriti o tome da li raspušteni članovi iz Doboja i Čelinca imaju pravo učešća

Simpatizeri Milorada Dodika u redovima Srpske demokratske stranke (SDS) izgubili su još jednu bitku, jer ponovo nisu uspjeli smijeniti predsjednika stranke Vukotu Govedaricu, što bi im omogućilo da odvedu SDS u koaliciju sa SNSD-om.

Govedarica je praktično raspustio Skupštinu SDS, nakon što su se na njoj pojavili delegati iz Doboja i Čelinca, čiji su opštinski odbori ranije rasformirani, jer su neki prije, a neki nakon izbora 7. oktobra, stali na stranu Mlorada Dodika.

Govedarica je rekao da nije bilo uslova da se Skupština održi, jer se radno predsjedništvo nije moglo dogovoriti o tome da li raspušteni članovi iz Doboja i Čelinca imaju pravo učešća, piše Žurnal.

“Da ne bi dolazilo do dalje konfrontacije unutar stranke, smatrao sam da je bolje da Skupština ne bude održana”, rekao je Govedarica.

Situacija na samoj Skupštini bila je na ivici fizičkog sukoba, a prema saznanjima Žurnala delegati iz Doboja i Čelinca bili su spremni za nasilje i izazivanje haosa, kako bi javnosti pokazali da Govedarica ne može da vlada strankom i da zbog toga treba da bude smijenjen.

Donedavna predsjednica mladih SDS-a Nina Bukejlović na Skupštinu je stigla u pratnji svog muža, koji je tjelohranitelj Obrena Petrovića, te još jednog „žestokog momka“.

Petrović je zbog otvorene podrške Dodiku i Željki Cvijanović isključen iz SDS-a. Bukelovićeva je pastorka Obrena Petrovića, a široj javosti je postala poznata nakon izbora tvrdeći da je Bošnjakinja, kako bi se dokopala kompenzacionog mandata (što nije uspjela), mada se prije izbora zvanično deklarisala kao Srpkinja.

Iz SDS je isključen i Boris Jerinić, koji je postao jedan od najvećih podržavalaca Milorada Dodika.

Osim Bukejlovićeve i Obrenovih „vojnika“, na Skupštinu SDS-a je došao i Goran Tubak, koji je prije izbora smijenjen sa mjesta predsjednika čelinačkog SDS-a i izbačen iz stranke.

“Ovo nije produbljivanje krize, ovo je samo pokušaj da prevladaju određene strukture u SDS-u koje imaju potpuno drugačije razmišljanje od mene. Smatram da treba voditi dosljednu politiku, da treba biti dostojanstven i nisam spreman da iznevjerim sve one građane Republike Srpske koji su mi dali povjerenje na politici oštre osude protiv vladajućeg SNSD-a”, rekao je Govedarica nakon što je raspustio Skupštinu stranke.

Govedarica ima većinu u Glavnom odboru stranke, koji je ranije potvrdio da ne želi u vlast sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Predsjednik SDS-a je naložio da se u roku od trideset dana u ime svih regionalnih odbora predlože članovi Izborne komisije za unutarstranačke izbore.

Do unutarstranačkih izbora neće biti nove Skupštine SDS-a i stranku će voditi Govedarica, čime je u dobroj mjeri amortizovao udare svojih protivnika, koji od oktobarskih izbora neprestano, na sve moguće načine, nastoje da ga uklone sa čela stranke.

Udarni kvartet Dodikovih ljudi u SDS-u su Dragomir Vasić iz Zvornika, Dušan Berić iz Prijedora, Drago Bundalo iz Kostajnice i Milovan Cicko Bjelica iz Sokoca.

Bjelica nije uspio javnost, a ni većinu članova Glavnog odbora stranke, kao ni Skupštine SDS-a, ubijediti da Vukota Govedarica mora otići sa čela partije.

Svima njima zajednički motiv je preuzimanje kontrole nad strankom i njeno stavljanje pod kontrolu Milorada Dodika. Neki iz kvarteta su ucjenjeni, na razne načine. Pojedini se nadaju da će poltronisanjem Dodiku izbjeći procesuiranje za ratne zločine pred pravosudnim institucijama BiH, nekima su iz ladica izvučene krivične prijave zbog pronevjere novca, pojedini žele da im se vrate stare pozicije i uticaj u stranci. Svima je zajedničko da pripadaju ili da njima upravljaju stare udbaške strukture, koje nastoje procesima dirigovati iz Srbije.

Padu Vukote Govedarice sa čela SDS-a svakako bi se silno obradovao i Mićo Mićić iz Bijeljine, ali se on još čuva direktne konfrontacije sa predsjednikom stranke, svjestan da Govedarica ima podršku visokih funkcionera, poput Mladena Bosića, Mirka Šarovića i Dragana Mektića.

Narednih dana može se nastaviti novo čišćenje SDS-a, medju prvima bi mogli biti pometeni Dušan Berić iz Prijedora i Dragomir Vasić iz Zvornika.