Imenovanje novog predsjednika Suda BiH na dnevnom redu sjednice VSTV-a

vstvbih

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) bi na narednoj sjednici 14. decembra u Mostaru trebalo izabrati novog predsjednika Suda BiH, koji će na toj poziciji zamijeniti aktuelnu predsjednicu ove visoke sudske institucije Meddžidu Kreso kojoj mandat ističe 26. januara.

Naime, u prijedlogu dnevnog reda sjednice VSTV-a se nalazi i tačka o imenovanju novog predsjednika Suda BiH, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Prema dostupnim informacijama, za tu poziciju se prijavilo sedam kandidata, koji su u prvoj fazi ocijenjeni za rad i rezultate, a u međuvremenu je s njima obavljen i razgovor.

Kako mediji prenose, na konkurs za predsjednika Suda BiH prijavili su se sudije BiH – Mira Smajlović, Izo Tankić, Ranko Debevec, Tihomir Lukes i Branko Perić, a dodatno i glavna tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalida Burzić i tužitelj Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić.

Kandidati, osim osnovnih uvjeta definiranih Zakonom o VSTV-u BiH, moraju zadovoljiti i posebne uvjete koji se odnose na radno iskustvo, a koji su, također, propisani odgovarajućim zakonskim odredbama.

Prilikom procjene kvalifikacija kandidata, VSTVBiH uzima u obzir kriterije poput stručnog znanja, radno iskustvo i radne rezultate, kao i sposobnosti pokazane putem objavljivanja naučnih radova i druge aktivnosti u struci, uz stručnu sposobnost temeljenu na dosadašnjim rezultatima u karijeri, uključujući i sudjelovanje u organiziranim oblicima usavršavanja.

Osim pobrojanih kriterija, u obzir se uzima radna sposobnost i sposobnost analiziranja pravnih problema, sposobnost da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, te komunikativnost, odnosi s radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristranost i ugled, kao i iskustvo te stručna sprema za rukovodeće poslove.

Inače, predsjednik Suda BiH imenuje se na mandatni period od šest godina i može biti ponovno imenovan.

Aktuelna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je na tu poziciju prvi put imenovana 10. oktobra 2004., te ponovno u januaru 2011. godine, otkada joj teče drugi mandat.