BiH

intervju za "radio rs"

Imovina prioritet, a sve ostalo izgleda “jednog dana”: Dodik objašnjavao redoslijed poteza

13/12/2021

Ustvrdio je da će RS donijeti zakone koji će potvrditi da je RS vlasnik imovine na svojoj teritoriji

Republika Srpska donijeće zakon i propisati da je imovina u tom entitetu njeno vlasništvo, tvrdi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je za Radio RS, rekao da će biti doneseno i rješenje da sudije i tužioce bira Narodna skupština RS i da, kako kaže, ne želi nikakvu BiH, osim dejtonske. Dodik tvrdi da će sav novac koji RS daje za institucije BiH, oko 130 miliona eura, povući u RS.

Pitanje imovine prvo je na redu, jer Ustavni sud, tvrdi Dodik, nema pravo da utvrđuje vlasništvo, jer je to riješeno Dejtonskim sporazumom.

– Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo RS. A svi su svjesni da je to imovina entiteta – tvrdi Dodik.

Ustvrdio je da će RS donijeti zakone koji će potvrditi da je RS vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

– Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u RS. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu – kaže Dodik.

Poštovanje Dejtona, kaže, ostaje prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou BiH, koje ipak neće dirati.

– Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet biće uskoro uspostavljen u RS. Postojeći sa nivoa BiH biće proglašen kao nevažeći za sudstvo u RS – tvrdi Dodik.

Kada je riječ o vojsci i Obavještajno sigurnosnoj agenciji i Agenciji za istrage i zaštitu Dodik je rekao:

-U pogledu SIPE i OSA-e nema ništa osjetljivo, te da će se spremiti zakoni i normativne pripreme, odabrati trenutak koji mora da bude koordinisan sa finansijama, a što se tiče vojske, RS će pokušati da razumije trenutak, jer postoje mnogi koji govore da je to problematično. Neka ostane paradna organizacija sa tri do četiri hiljade pripadnika. Nikada nije kasno da se toga riješimo – izjavio je Dodik.

Kada je riječ o primjedbama da RS nije u budžetu predvidjela novac za plate zaposlenih iz RS u institucijama BiH, Dodik je kazao da RS za preuzimanje oko sedam hiljada zaposlenih, treba oko 130 miliona eura.

– Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u RS. Zar neko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji RS daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu – rekao je Dodik za Radio RS.

Na konstataciju da će otpor za planove Banjaluke biti veliki, Dodik je rekao da su on i entitetska predsjednica Željka Cvijanović obilazili važne svjetske adrese i da je u znatnoj mjeri, kako tvrdie, smanjen pritisak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.