Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopštenje za javnost

Arnaut se oglasio nakon Komšićeve tvrdnje da se raspuštanjem Doma naroda BiH ne bi dobilo ništa

damir_arnaut

Podsjećamo, Komšić je svoju tvrdnju iznio nakon današnjeg poziva Naše stranke njemu i Šefiku Džaferoviću da u skladu s Ustavom BiH raspuste Dom naroda kako bi se kroz novi saziv spriječila blokada državnog nivoa

Na tvrdnju Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da se raspuštanjem Doma naroda na državnom nivou vlasti ne bi postiglo ništa, odnosno da bi njegovim ponovnim formiranjem SNSD i HDZ opet imali većinu, odgovorio je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH.

“U vezi s defanzivnim pristupom Željka Komšića na zahtjev Naše stranke da on i Šefik Džaferović raspuste Dom naroda državnog parlamenta, konkretno Komšićeve tvrdnje da bi “HDZ i SNSD zadržali većinu koju sada imaju”, osnovano tvrdimo da bi se to desilo samo ako bi Komšićev koalicioni partner SDA ponovo glasao za Dušanku Majkić (SNSD) umjesto Mladena Ivanića (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao što su prije tri godine također podržali Ivu Tadića (HDZ) umjesto Vedrana Keslera (SDP) u Skupštini ZE-DO kantona.

Nevjerovatno je da Komšić izbjegava koristiti svoje konkretne ustavne nadležnosti s ciljem zaustavljanja terora koji HDZ i SNSD te tri godine provode nad građanima Bosne i Hercegovine upravo zahvaljujući tom kontrolnom paketu koji im je SDA isporučio.

Specifično je netačna Komšićeva tvrdnja da bi se ovim ugrozio ponovni izbor Zlatka Miletića u Domu naroda. Upravo zahvaljujući iznad navedenom glasanju SDA u Skupštini ZE-DO kantona, obezbijedili su HDZ-u četvrto mjesto u hrvatskom klubu u državnom Domu naroda, dok peto, Miletićevo mjesto, nikada nije bilo upitno. Naša stranka je tada dala svoj glas Miletiću ne zbog činjenice da je on tada bio član DF-a, već iz razloga da se radi o nekorumpiranom i moralnom čovjeku. Miletić bi bez sumnje bio ponovo izabran, osim ako bi mu podršku ovaj put uskratila njegova bivša partija – DF. Svako ko smatra zahtjev Naše stranke neutemeljenim ili Komšićeve izgovore prihvatljivim, može lako riješiti dilemu uvidom u dokumentovano glasanje za popunjavanje Doma naroda BiH.

U konačnici, umjesto abdiciranja svojih ovlasti i odgovornosti, Naša stranka ponovo poziva Komšića i Džaferovića da raspuste Dom naroda i konačno zaustave teror koji HDZ i SNSD već tri godine provode nad ovom zemljom, njenim građanima i njenom evropskom perspektivom, što im je omogućeno glasovima SDA, Komšićevog koalicionog partnera, te da stavi interese Bosne i Hercegovine iznad koalicionih.”

Podsjećamo, Komšić je svoju tvrdnju iznio nakon današnjeg poziva Naše stranke njemu i Šefiku Džaferoviću da u skladu s Ustavom BiH raspuste Dom naroda kako bi se kroz novi saziv spriječila blokada državnog nivoa.