Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sanjin musa

”Infekcija se širi većinom i uglavnom među radno sposobnim stanovništvom”

musa

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca je u porastu i iznosi 75 na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek iznosi 236 slučajeva, rekao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa

Pridržavanjem mjera zaštite, smanjenjem kontakata i individualnog rizika može se uticati na usporavanje prenošenja širenja koronavirusa, rečeno je na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva održanoj u petak u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je rekao kako dolazi do porasta broja slučajeva COVID-19, odnosno do ubrzanog porasta prenosa virusa u Federaciji BiH (entitet u Bosni i Hercegovini, op.a.).

”Na nivou Federacije sedmodnevna incidenca je u porastu i iznosi 75 na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek iznosi 236 slučajeva”, rekao je Musa.

Što se tiče geografske distribucije, incidenca preko 100 slučajeva na 100.000 stanovnika bilježi se u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-Hercegovačkom i Kantonu 10.

U kategoriji od 50 do 100 slučajeva na 100.000 stanovnika nalazi se Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo, a ostali kantoni su ispod 50 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Govoreći o dobnoj strukturi oboljelih, Musa je pojasnio kako je vidljivo da je u septembru unutar osam posto, koliko se kreće obolijevanje djece i mladih do 19 godina. U prve dvije sedmice oktobra zabilježeno je da je došlo do porasta na 10,2 posto. Kada je riječ o starijoj dobnoj skupini (osobe preko 65 godina), ona je i dalje do 15 posto ukupnog broja oboljelih.

”Infekcija se širi većinom i uglavnom među radno sposobnom stanovništvom. Ona, kako se više širi među radno sposobnim stanovništvom, ona će se početi širiti i na druge dobne skupine, naročito smo zabirnuti za ranjive skupine i osobe preko 65 godina“, rekao je Musa.

Ukupno, od početka pandemije na području FBiH zabilježeno je 21.345 slučajeva zaraze, a 625 umrlih. U dobnoj strukturi umrlih više od 70 posto čine stariji od 65 godina, a 25 posto do 50 do 64 godine.

Smatra kako stanovništvo mora ostati privrženo mjerama prevencije i kontrole infekcije (distanca, higijena, nošenje maski, ventilacija zatvorenih prostora…).

”Mi smo ušli u jesen, odnosno u septembar s nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom. U prvoj sedmici devetog mjeseca incidenca je bila 66 na 100.000 stanovnika, onda smo imali privremenu stabilizaciju, a sada ponovo porast“, rekao je Musa.

Naveo je kako u prilog ne ide promjena sezone i činjenica da više ljudi boravi u zatvorenom prostoru.

”To je jedan od načina na koji možemo uticati na usporenje prenosa infekcije, ograničiti konakt u okruženjima gdje je prenos najvjerovatniji, okupljanjanja, zatvoreni prostori sa slabom ventilacijom, gdje je nemoguća fizička distanca….“, rekao je Musa.

Dodao je kako odluke Štaba i cijelog društva prolaze kroz težak balans.

”Ako uradite premalo, onda će virus biti izvan kontrole i imat će značajan uticaj na direktne i indirektne smrti. Direktne na osobe koje će obolijevati i imati teške posljedice i umirati od COVID-19. S druge strane, indirektne, to su ove ukoliko je zdravstveni sektor preokupiran COVID-19, zapostavljaju se drugi zdravstveni problemi i preventivne aktivnosti“, rekao je Musa.

Naveo je i ako se uradi previše, to ima uticaj na ekonomiju, a samim tim i na nezaposlenost i siromaštvo.

”Ono što svako može učiniti je smanjiti individualni rizik, nositi maske, vršiti dezinfekciju ruku i održavati distancu“, rekao je Musa.

Naveo je i kako stručni organi od januara vode pojačan nadzor, a izolacija i identifikacija te praćenje kontakata oboljelih. Naveo je i značaj smanjenja fizičkih kontakata, bilo na poslu, bilo društvenom okruženju.

”Važno je i kontinuirano povećavati kapacitete zdravstvenog sistema i način odgovora. Jedan od ključnih načina odgovora bit će svakako vakcina”, rekao je Musa. Naveo je kako prate dešavanja na globalnom nivou i naučna istraživanja.

”Studije koje su počele u julu pokazuju dobre, obećavajuće rezultate i u toku smo s tim događanjima“, rekao je Musa.