Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

delegat s američke crne liste

Inicijativa o traženju dokaza o upletenosti Špirića u korupciju skinuta s dnevnog reda

nikola spiric (1)

Iako se većina poslanika izjasnila da želi razmatrati pitanja koja se tiču Špirića i korupcije zbog nedovoljnog broja glasova iz entiteta Republika Srpska, odnosno iz SNSD-a, čiji je član i Špirić, o ovoj se inicijativi danas ipak neće raspravljati.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Predstavnički dom Parlamenta BiH neće danas razmatrati inicijativu za pokretanje procedure traženja informacija i dokumentacije kao dokaza da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i tako ostvario ličnu korist.

Kako je poslanike ovog doma obavijestila Borjana Krišto, predsjedavajuća ovog doma, inicijativa se skida s dnevnog reda sjednice na prijedlog Komisije za vanjske poslove.

Međutim, Damir Arnaut, poslanik Naše stranke koji je s kolegama parlamentarcima Predragom Kojovićem, Aidom Baručijom i Mirjanom Marinković-Lepić pokrenuo ovu inicijativu, tražio je da se ova inicijativa ipak uvrsti u današnji dnevni red sjednice.

Arnaut je kazao da je Komisija za vanjske poslove imala više od dva mjeseca da razmotri ovu inicijativu, ali da je to namjerno izbjegla, te da je tek jutros održala desetominutnu sjednicu nakon čega je kako je kazao “razbijen” kvorum, te se Komisija nije mogla izjasniti o inicijativi, zbog čega je ona u konačnici skinuta s dnevnog reda.

Iako se većina poslanika danas izjasnila da želi razmatrati pitanja koja se tiču Špirića i korupcije, zbog nedovoljnog broja glasova iz entiteta Republika Srpska, odnosno iz SNSD-a, čiji je član i Špirić, o ovoj se inicijativi danas ipak neće raspravljati.

U inicijativi je bilo naloženo Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju inicijative navedeno je da “Ambasada SAD-a u BiH već ranije istakla da posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje”.

Podsjećamo, Nikola Špirić je 2018. godine je uvršten na američku crnu listu zbog sumnjivih nezakonitih aktivnosti tokom mandata poslanika u Predstavničkom domu Parlamentu BiH. Njemu i članovima njegove uže porodice je zabranjen ulazak u SAD.

Nikola Špirić je aktuelni delegat, odnosno član Kolegija predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.