Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon hapšenja načelnika

Inicijativa za opoziv Hadžibajrića: “Neka građani odluče na referendumu”

ibrahim hadzibajric
Foto: Facebook

Deljković navodi kako je vijećnik koji je 11 godina, javno, za govornicom, “upozoravao na nezakonite aktivnosti”, “podnosio krivične prijave sa svojim potpisom, a nikad anonimno”

Vijećnik u Gradskom vijeću (GV) Grada Sarajeva Vedad Deljković najavio je da će pokrenuti skupljanje potpisa za inicijativu za opoziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića koji se nalazi u pritvoru nakon što je priveden u okviru akcije “Start”. Ističe da to radi kako bi “građani na referendumu mogli odlučiti da li žele da i dalje općinu vode lica sa optužnicama za organizovani kriminal”.

“Za podnošenje inicijative mi je potrebno 11 potpisa vijećnika, te da bi inicijativa bila prihvaćena i raspisan referendum potrebna je podrška 16 vijećnika. Rukovodstvo vijeća je dužno ovu inicijativu staviti na prvu radnu sjednicu. Ukoliko inicijativa bude usvojena odredit će se datum održavanja referenduma. Ukoliko 50% građana koji izađu na referendum podrži opoziv, održati će se prijevemeni izbori u roku od 90 dana”, rekao je Deljković.

Navodi kako je vijećnik koji je 11 godina, javno, za govornicom, “upozoravao na nezakonite aktivnosti”, “podnosio krivične prijave sa svojim potpisom, a nikad anonimno”.

“Zbog toga mislim da imam puni politički i moralni legitimitet da pokrenem inicijativu za opoziv. Još 2020. sam javno upozorio na sve oko parkinga, prije pet godina sam podnio krivičnu prijavu protiv načelnika Hadžibajrića, a u vezi nezakonitog priznavanja uloženih sredstava u objekat “Metropolis” koji je navodno bio devastiran, a svi smo sjedili u “Alfonsu” i znamo da nije bio devastiran. Smatram da je vrijeme da Općinu vodi neko mlad, sposoban, pošten, kreativan… Da ne bih bio krivo shvaćen, ovdje ne mislim na sebe. Pozivam sve stranke , “trojku” koja ga je podržala na zadnjim izborima i SDA koja ga je na početku kandidovala i sve druge stranke, da podrže opoziv i pozovu građane da se izjasne za opoziv i prijevremene izbore. Općina Stari Grad to zaslužuje”, poručio je Deljković.