Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa za smjenu Dragana Mektića na dnevnom redu sjednice Parlamenta

mektic (1)

Inicijativa klubova poslanika SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o smjeni ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Metića na dnevnom je redu sjednice Doma koja je zakazana za utorak, 4. septembra.

U inicijativi se navodi da je Mektić odgovoran za eskalaciju migrantske krize jer je, kako se navodi, tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, ignorisao, minimizirao, relativizovao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla da suoči sa opasnim migrantskim talasom.

Ističe se i da je svojim neprovjerenim informacijama, s kojima je često izlazio u javnost, Mektić snažno doprinio nespremnosti institucija BiH za suočavanje sa velikim talasom migranata.

Istovremeno, dodaje se u inicijativi, postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva bezbjednosti, u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH, s ciljem sticanja materijalne koristi korištenjem sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata.

U inicijativi se navodi da je BiH od početka godine suočena sa ozbiljnom migrantskom krizom, koja svakog dana postaje sve veća prijetnja političkoj stabilnosti i sigurnosti svih građana BiH.

Prema relevantnim podacima nadležnih institucija i policijskih agencija, u BiH je od januara na ilegalan način ušlo gotovo 10.000 migranata iz visokorizičnih zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike.

U većini slučajeva ti ljudi nemaju nikakve dokumente, što otežava ili potpuno onemogućava utvrđivanje njihovog identiteta, a pojačava osnovane sumnje da se među njima nalaze lica koja predstavljaju opasnost po javni red i mir i sigurnost građana.