BiH

Inspekcija pregledala 25 objekata koji gostima služe nargilu u Sarajevu

23/05/2016

Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su u periodu od 9. do 12. maja izvršili su nadzor u 25 ugostiteljskih objekata na području općina Stari Grad i Novo Sarajevo koji gostima služe nargilu.

U postupku inspekcijskih nadzora su utvrdili da rješanja za rad općinskih organa, kojima je kontrolisanim subjektima dozvoljeno obavljanje ugostiteljske djelatnosti, ne sadrže uslugu pripremanja smjese za nargile i usluživanje gostiju nargilama, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Kako ova djelatnost, na osnovu pozitivnih zakonskih propisa, nije određena kao ugostiteljska inspektori su subjektima nadzora rješenjem naredili da poslovanje usklade sa odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH. U slučaju da ugostitelji u ostavljenom roku ne prilagode pružanje usluga u skladu sa Zakonom, inspektori će izdato rješenje zamijeniti rješenjem o zabrani obavljanja djelatnosti.

Kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, posebno mladih, koji najviše konzumiraju nargilu, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i do sada je putem medija, ali i kod nadležnih ministarstava konstantno isticala potrebu donošenja propisa u ovoj oblasti, koji moraju biti jasni, precizni i nedvosmisleni, navode iz Uprave.

Komentari