Njemačka partija AfD: Islam ne pripada Njemačkoj

Frauke Petry

Nacionalistička njemačka partija Alternativa za Njemačku (AfD) pooštrila je svoju retoriku protiv istaknutih islamskih grupa u zemlji predlažući da se ograniče religijske slobode milionima muslimana u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lideri te stranke danas su se sastali sa predstavnicima Centralnog vijeća za muslimane koje su optužili da “ne odustaju od svojih uvjerenja koji se krše sa njemačkim zakonom”.

“Islam ne pripada demokratskoj Njemačkoj”, rekla je medijima jedna od čelnica AfD-a Frauke Petry nakon sastanka.

Sa druge strane, lider muslimanskog vijeća Aiman Mazyek istakao je kako je “stav AfD-a podsjetnik na mračna nacistička vremena Njemačke”.

AfD je prošle sedmice pokrenuo kampanju protiv izgradnje džamije u istočnom gradu Erfurtu.

Inače, stranka je početkom mjeseca usvojila politički program koji se temelji na anti-islamskoj platformi i govori da “islam ne pripada Njemačkoj, podržava zabranu minareta, ezana i marama za djevojke i djevojčice u školama”.

Stranka osnovana 2013. godine u programskom nacrtu naglašava da “odbacuje minarete kao simbole islamske dominacije” kao i pozive mujezina na molitvu.

Inače, njemačka kancelarka Angela Merkel više puta je izjavila da islam pripada Njemačkoj i da su vjerske slobode dio državnog ustava.

Oko 20 posto stanovnika Njemačke, 16 miliona ljudi, imigriralo je većinom iz muslimanskih zemalja kao što su Turska, Liban i Maroko. Sa druge strane, u Njemačku je od prošle godine ušlo milion azilanata, većinom Sirijaca.