Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspekcija zatvara pijace širom BiH!

BiH

pijaca ciglane inspekcija
Ilustracija

Inspekcija je u samo nekoliko posljednjih sedmica zapečatila više pijaca u Sarajevu. Država traži fiskalne kase na svakom stolu. Zatvoreno je više od 350 štandova, piše Patria.

Prvo je zapečaćena pijaca na Otoci. Ne radi na pijaca na Ciglanama. U Vogošći štandovi također prazni. Ranije su zatvoreni štandovi u Zenici. Slično se očekuje i u drugim gradovima u BiH.

Fiskalizacija štandova na pijacama jedna je od mjera koje BiH mora uvesti želi li postati članica Evropske unije. Porez se mora plaćati i na robu koja se proda na pijaci. Na taj način smanjit će se sivo tržište, koje je u BiH ogromno. Isto je uradila i Hrvatska 2013. godine, kada je pristupala EU. Tamošnji radnici na pijacama danima su protestirali, ali su na kraju ipak morali u sistem oporezivanja.

Za sada će biti oporezovani samo štandovi na kojima se prodaje odjać, obuća i slične stvari. Ali, inspekciju ubrzo očekuju i oni koji prodaju poljoprivredne proizvode i voće. Neki od njih objašnjavaju da im to neće biti problem ukoliko im država osigura adekvatne poticaje. Primjerice, EU za poljoprivrednike izdvaja više od 40 posto od ukupnog budžeta. U BiH su poticaji na najnižim granama. Skoro da ih i nema, ili ne idu u prave ruke. Domaći poljoprivrednici upozoravaju da bi fiskalizacija njihovih pijačnih štandova, bez adekvatnih poticaja, mogla dodatno negativno utjecati na njihov ionako loš položaj.

– Mi ne bježimo da državi plaćamo porez. Ali, država nam mora obezbijediti podršku – kaže jedan od prodavača koji poljoprivredne proizvode prodaje na Ciglanama. Sve uzgoji kod kuće. Prodaje paradajz, krompir, luk, zelje… Kako sve proizvodi na malo, država mu ne plaća poticaje.

Objašnjava da ukoliko bude morao nabaviti fiskalnu kasu, a i dalje ne bude dobivao pomoć države, za njega će to biti namet koji će ga natjerati da poveća cijenu svojih proizvoda. A, veća cijena proizvoda znači i manje kupaca. I njihovo preseljenje u tržne centre, gdje su glavnom uvozni proizvodi. Oni su manje kvalitetni ali u svakom slučaju jeftiniji, piše Patria.