Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspektori u kontroli sredstava za pranje vjetrobranskih stakala

BiH

vjetrobransko staklo led

S obzirom na predstojeće niske temperature, inspektori će kontrolisati uzorke sredstava za pranje vjetrobranskih stakala, radi ispitivanja sadržaja opasne hemikalije metanol, saopštili su iz Inspektorata RS.

– S tim u vezi, skrećemo pažnju poslovnim subjektima da prema Pravilniku o bezbjednosti predmeta široke potrošnje ova sredstva ne smiju da sadrže metil alkohol, odnosno metanol, ako ne sadrže i etilni alkohol – etanol.

Međutim, i kada sredstvo sadrži etanol, koncentracija metanola ne smije prelaziti pet odsto količine sadržanog etanola. Ako sredstvo sadrži više od tri odsto metanola, mora biti upakovano u ambalažu sa zatvaračem koji ne mogu otvoriti djeca i taktilnim upozorenjem za slijepa lica – upozoravaju u Inspektoratu RS, prenosi portal Srpskainfo.

Takođe, praksa republičke zdravstvene inspekcije je da u oktobru, povodom obilježavanja međunarodne sedmice prevencije trovanja olovom, vrši ciljano uzorkovanje predmeta opšte upotrebe radi ispitivanja sadržaja olova.

– Proizvodi kao što su boje za kosu, drevene bojice, plastelin i slično, mogu da sadrže olovo, te će se iz tog razloga ispitivati upravo te vrste proizvoda – naglašavaju u Inspektoratu RS.