KS

Inspektori otkrili 23 neprijavljena radnika, zapečaćeno 12 objekata

porezna_uprava333

U 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 52.000 KM.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kantona Sarajevo izvršili 44 inspekcijska nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

U tim aktivnostima inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 23 neprijavljena radnika, 13 obveznika koji nisu evidentirali promet, sedam obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i šest objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 12 objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 52.000 KM.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Iz Porezne uprave su naglasili kako će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije. Pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci, poručili su iz Porezne uprave. Dodali su da će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Iz Porezne uprave naglašavaju da ova uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Pozvali su sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu.

Porezna uprava FBiH poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave ovoj upravi. Pozivaju i sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.