Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Instalacijom masovne grobnice odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

03/06/2015

U Umjetničkoj galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) danas je upriličeno otvorenje izložbe posvećene genocidu u Srebrenici pod nazivom “20 godina prije” umjetnice Alme Suljević.

Kako je na otvorenju izložbe istakla Suljević, izložba je koncipirana kroz korištenje novih medija i ukazuje na genocid i broj ubijenih osoba tokom rata u Bosni i Hercegovini.

grobnica instalacija (1)

“Putem instalacije masovne grobnice prikazali smo kako nešto izgleda u stvarnosti, a kako izgleda na televizijskom ekranu”, kazala je Suljević. Istakla je kako je kroz izložbu odata počast žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima.

Izložba je realizovana u okviru Studentskog projekta VACD-a New Media studenata sa programa Vizuelna umjetnost i komunikacijski dizajn IUS-a (VACD).

grobnica instalacija (3)

Osim Suljević, svoje radove na izložbi prezentovali su i studenti Amanda Bešić, Cevdet Ucar, Emina Avdibegović , Ervin Čaušević, Emir Hambo, Elma Hudović, Hasan Kansu, Lejla Ustamujić, Lamia Šabić, Taha Yasin Alan i Anis Dub.

Pored instalacije masovne grobnice, na zidovima umjetničke galerije ispisani su brojevi koji simboliziraju broj ubijenih u srebreničkom genocidu. Izložba je za sve posjetioce otvorena do 30. juna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.