Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sačinjen pravilnik

Institucije BiH u centru Sarajeva uvode kućni red: Ovo su detalji

Parlament BiH Institucije BiH
Foto: D.B./ Fokus.ba

Službe moraju održavati visok nivo higijene, zabranjeno je unositi hranu jakog mirisa. Uposleni ne smiju koristiti grijalice bez odobrenja

Kako je Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH i zahtjevao, Služba za zajedničke poslove institucija BiH sačinila je prijedlog kućnog reda u državnim institucijama odnosno u zgradama u centru Sarajeva, saznaje Fokus.

Prema prijedlogu pravilnika, kućni red podrazumijeva pravila ponašanja u kompleksu institucija na adresi Trg BiH 1-3 i obavezan je za sve zaposlene, ali i posjetioce. Navedenim pravilnikom se, između ostalog, propisuje obaveza zaključavanja radnih prostorija i predaja ključeva, legitimiranje posjetioca, pravovremene najave kolektivnih posjeta.

Novinari i snimatelji

Kada je riječ o medijima, samo akreditirani novinari i snimatelji mogu boraviti u zgradama institucija odnosno ako im je privremenu elektronsku propusnicu izdala osoba zadužena za unutrašnju kontrolu ulaza.

Faksimil dijela Pravilnika o kućnom redu Institucija BiH

Pravilnikom su propisani VIP ulazi kao i ulazi ISTOK i ZAPAD, pri čemu ulaz ZAPAD naprimjer koriste novinari i serviseri. Služba za zajedničke poslove, kaže se, dužna je održavati visok nivo higijene u svim prostorijama.

Unošenje oružja

Nadalje, zaposleni u Odsjeku za unutrašnje osiguranje, kako se navodi, dužni su spriječiti i onemogućiti unošenje vatrenog i hladnog oružja, municije, zapaljivih i eksplozivnih materijala.

Službeno oružje mogu unijeti službenici policijskih agencija kada su u pratnji VIP osoba i pripadnici počasnih jedinica Oružanih snaga BiH. Oružje se mora nositi isključivo u futrolama ispod sakoa.

Propisana je i zabrana uvođenja kućnih ljubimaca, električnih romobila, skutera, bicikala, te hrane jakog mirisa. Zabranjeno je i korištenje grijaćih tijela i drugih aparata električne energije u uredima bez odobrenja.