Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška ženama žrtvama nasilja

Institucije i znamenitosti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Jajcu obojene u narandžastu boju

Plivski vodopad u Jajcu (2)

Nasilje nad mladim ženama i djevojčicama posebno ostavlja tešku traumu s kojom se suočavaju cijeli ostatak svog života

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.

Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.

Danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće. Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50%. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47%.

Zbog svega navedenog Institut za razvoj mladih KULT je u saradnji sa gradskim vlastima u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Jajcu osvijetlio najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narandžastu boju.

Iz Instituta su saopćili da je zadaća cjelokupne javnosti uključiti se prvenstveno u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje nasilja kojem svjedočimo. Dodali su da nasilje nad mladim ženama i djevojčicama posebno ostavlja tešku traumu s kojom se suočavaju cijeli ostatak svog života.

Institut za razvoj mladih KULT kontinuirano radi na prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama, a cjelokupan godišnji izvještaj o dosadašnjim aktivnostima možete pogledati na ovom linku.