Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narandžasti dan

Žene iz regiona zajedničkim djelovanjem za rodnu ravnopravnost i bolje sutra

narandzasti dan zene

U zemljama zapadnog Balkana pomaci se dešavaju izuzetno sporo. Međutim, ono što je cilj njihovog djelovanja u svakoj od navedenih zemalja jeste pružiti svima jednake prilike i mogućnosti da odlučuju o sebi, bez stereotipa i predrasuda

Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao datum podizanja svijesti i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. lnstitut za razvoj mladih KULT neumorno doprinosi različitim aktivnostima s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama i slanja poruka podrške žrtvama.

lnstitut za razvoj mladih KULT je u okviru kampanje #WomenMakingDifference promovirao priče uspješnih žena iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije koje u svome društvu prave razliku, stavljajući tako u fokus pozitivne vrijednosti koje kroz svoj rad i društveni angažman pružaju drugim ženama, djevojčicama ali i široj društvenoj zajednici, saopćeno je iz tog instituta.

Regionalnom kampanjom #WomenMakingDifference, Institut je imao za cilj pokrenuti mlade da na osnovu primjera drugih, nastave motivirano i aktivno sudjelovati u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, ali i posebno istaknuti važnost zalaganja i borbe za rodnu ravnopravnost.

U kampanji je učestvovalo devet žena iz regiona: Anjeza Bojaxhiu iz Albanije, Kristina Jozić, Amila Tatarević i Jasna Zečević iz Bosne i Hercegovine, Nina Đukanović iz Crne Gore, Irena Stojcevska i Magdalena Chadinoska Kuzmanoski iz Sjeverne Makedonije te Brankica Janković i Miljana Pejić iz Srbije.

Anjeza Bojaxhiu je službenica za ravnopravnost spolova u Općini Tirana. Kristina Jozić radi kao policijska službenica i predsjednica Mreže policijskih službenica, Amila Tatarević predsjednica je Udruženja “Baby steps” koje se bavi izazovima roditeljstva, dok je Jasna Zečević direktorica Udruženja građana “Vive Žene” u Tuzli, koje pruža besplatnu psihološku i pravnu pomoć ženama žrtvama nasilja i vodi jedinu Sigurnu kuću za smještaj žrtava nasilja na području Tuzlanskog kantona. Nina Đukanović osnivačica je brenda Djevojčice sa klikerima, koji je pokrenuo nekoliko važnih tema i kampanja kad je riječ o online nasilju nad ženama i djevojkama u Crnoj Gori. Irena Stojcevska i Magdalena Chadinoska Kuzmanoski bave se socijalnim mentorstvom, Magdalena radi u Udruzi za istraživanje, komunikacije i razvoj “Public” kao socijalna mentorica, a Irena u Omladinskom kulturnom centru u Bitolju.

Dio svog života, ove žene posvetile su i posvećuju borbi za rodnu ravnopravnost, pomaganju ženama žrtvama nasilja, te unapređenju pravnog i institucionalnog sistema država Zapadnog Balkana kad je riječ o ovoj temi, svakodnevnim koracima za bolje sutra za sve nas i buduće generacije. Kroz svoj posao, društveni angažman i uticaj koji se trude ostaviti u mjestima u kojima žive, ovih devet žena želi se izboriti za rodnu ravnopravnost na prostoru Zapadnog Balkana, gdje je, kako kažu, potrebno uložiti još mnogo vremena, rada i truda da bi se postigli željeni rezultati.

Sve one slažu se u jednom – da je potrebno pričati, učiti generacije koje dolaze o ovoj temi, ali i da se osnovna znanja o ovoj temi uglavnom stječu kod kuće i od porodice, dok ga je kasnije potrebno nadograditi kroz obrazovni sistem.

U zemljama zapadnog Balkana pomaci se dešavaju izuzetno sporo. Međutim, ono što je cilj njihovog djelovanja u svakoj od navedenih zemalja jeste pružiti svima jednake prilike i mogućnosti da odlučuju o sebi, bez stereotipa i predrasuda. Svjesne su veličine malih pobjeda, svakog malog koraka koji ipak vodi ka naprijed i koji će jednog dana omogućiti da sve ono o čemu su pričale u protekla dva mjeseca u sklopu ovu kampanje postane stvarnost i svakodnevnica.

Jer, borba za ravnopravnost ne podrazumijeva da će neko drugi imati manje prava ukoliko se ženama da više prava. Borba za ravnopravnost ne ide u korist samo ženama, nego cijelom društvu i polazi od svakog od nas pojedinačno. Ravnopravnost gradi jako i uspješno društvo u svim segmentima njegovog djelovanja, zato je potrebno uključiti se i dati svoj doprinos u ovoj izazovnoj borbi, ali borbi u kojoj će žene poput ovih zaista napraviti razliku i izaći kao pobjednice, saopćeno je iz lnstituta za razvoj mladih KULT.

Institut će i u periodu koji slijedi različitim aktivnostima i kampanjama obilježavati svaki 25. u mjesecu s ciljem podizanja svijesti o važnosti postizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja svakog oblika nasilja, te upoznavati javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, educirati mlade o načinima prijave i prevencije nasilja, zagovarajući najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama i borbu za rodnu ravnopravnost, navodi se u saopćenju.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje svim ženama koje su prepoznale značaj i bile dio kampanje, radujući se zajedničkim budućim koracima za postizanje rodne ravnopravnosti.