Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Institucije RS-a u pripravnosti: Poplave su moguće, ali ne kao one iz 2014.

instutucije rs poplave

Najviše padavina od 12. do 14. maja očekuje se u sjeverozapadu RS-a, ali se ne očekuje kritična situacija kao u maju 2014. godine

Stevo Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske izjavio je danas u Banjaluci da se od 12. do 14. maja na području sjeverozapada entiteta očekuju bujični vodotokovi i poplave naročito u urbanim područjima, ali da situacija nije kritična kao što je bilo u maju 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Pašalić sazvao je danas sastanak sa predstavnicima republičkih uprava, ustanova i zavoda u vezi sa najavljenim pogoršanjem vremena praćenim obilnim padavinama, koje bi mogle izazvati poplave u RS-u. Osim predstavnika Ministarstva sastanku su prisustvovali predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Javne ustanove “Vode Srpske”, Republičke uprave civilne zaštite, te Hidroelektrane “Bočac”.

Pašalić je istakao da se očekuju obilne padavine, na nekim područjima i do 200 litara po metru kvadratnom, što je za neka područja i deset odsto godišnjih padavina. Ove godine zemljište nije vlažno u mjeri kako je to bilo 2014. godine.

“U ovom trenutku govorimo o potencijalnoj opasnosti u slivovima Une, Sane, Vrbasa i Bosne”, kazao je Pašalić.

Prema njegovim riječima kada su u pitanju nasipi i vodoprivredni objekti od 2014. godine obezbjeđeno 216 miliona KM za sanaciju, a utrošeno je preko 100 miliona KM.

Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite nakon sastanka u Vladi RS-a rekao je da su prije dva dana lokalnim samouprava poslali upozorenje na mogućnost poplava, odnosno povećanih padavina.

“Oni su dužni da obezbjede sve subjekte iz oblasti zaštite od poplava i da ih dovedu u stanje pripravnosti”, kazao je on.

Naredbom sve specijalizovane jedinice zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom civilne zaštite, pumpe visokog kapacitete, sportski klubovi i NVO koji su do sada pomagali stavljeni su u stanje pripravnosti, kao i druge institucije.

Tomislav Šajić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je da očekuju povećanu količinu padavine od 12. do 14. maja u RS posebno na području prijedorske regije i Novog Grada.

Poručio je da nema potrebe da se širi panika, a da će građani širom RS biti blagovremeno obavješteni o situaciji.

“Već sada možemo procijeniti da će šteta biti, posebno u primarnoj biljnoj proizvodnji, a u komparaciji sa 2014. – neće biti tih razmjera”, kazao je Šajić.

Dodao je da su danas sve rijeke u stagnaciji i opadanju.