Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za nestale osobe BiH: Počela ekshumacija u Kozluku

BiH

Masovna grobnica u Kozluku

Ponovno pretraživanje lokaliteta u Kozluku, na području općine Zvornik počelo je danas, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Danas je počela ekshumacija na lokalitetu Kozluk, na području općine Zvornik. Riječ je o smetljištu na kojem je prošle godine pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka od čega 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela”, istakla je Čengić.

Pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom genocida 1995. godine na području Srebrenice.

“Informaciju o ovoj masovnoj grobnici dostavio je Haški tribunal na temelju satelitskih snimaka, a informacija je dostavljena Međunarodnoj komisiji za nestale osobe. Mi smo se vratili na ovaj lokalitet da provjerimo još dvije informacije, također na temelju satelitskih snimaka. Pretpostavlja se da se na ovom lokalitetu nalazi još posmrtnih ostataka”, rekla je Čengić.

Pretraživanje terena će se vršiti u narednom periodu mašinski i ručno kako bi se detaljno provjerio ovaj lokalitet. Ekshumacijom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH.