70. godina Alijanse

Integracija u NATO nudi BiH perspektivu za ukupan društveni i ekonomski razvoj

FNA_114260

Bissell je istaknula kako NATO poštuje suverenitet svake države, te da je izbor u pogledu odnosa sa sa Sjevernoatlantskim savezom, zapravo, izbor svake zemlje, potencijalne aspirantice za članstvo

Integracija u Sjevernoatlantski savez (NATO) nudi novu perspektivu za ukupan društveni i ekonomski razvoj, a iskustva zemalja članica svjedoče o brojnim benefitima, koji, osim sigurnosnih i političkih, podrazumijevaju značajano povećanje priliva direktnih stranih investicija, kao i pozitivne refleksije na ukupan privredni i demokratski razvoj.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na tribini pod nazivom “70. godina NATO Alijanse – Iskustva Mađarske i Crne Gore“, upriličenoj u organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i u partnerstvu s ambasadama Mađarske i Crne Gore u Bosni i Hercegovini, NATO-štabom Sarajevo te Atlantskim vijećem Bosne i Hercegovine.

Između ostalih, sudionike skupa pozdravila je komandant NATO-štaba Sarajevo, brigadni general Marti J. Bissell, ocijenivši kako je tribina dobra prilika da studenti iz BiH dobiju pouzdane informacije o prednostima članstva u NATO-u, kao i procesu pristupanja Alijansi, uključujući i prednosti koje taj proces nudi Bosni i Hercegovini.

– Mladi ljudi su budućnost Bosne i Hercegovine. Stoga je važno da im damo dobre informacije na temelju kojih oni mogu donijeti odluke kako bi ostali ovdje i vlastitu budućnost gradili u BiH, a ne odlazili negdje drugdje – kazala je Bissell uoči održavanja skupa, a koja će u ulozi panelistice predstaviti sve ono što NATO znači za BiH.

Odgovarajući na novinarski upit u tom kontekstu, Bissell je istaknula kako NATO poštuje suverenitet svake države, te da je izbor u pogledu odnosa sa sa Sjevernoatlantskim savezom, zapravo, izbor svake zemlje, potencijalne aspirantice za članstvo.

– Ono što je važno u svakom procesu jeste da građani dobiju vjerodostojne informacije na temelju kojih onda mogu formirati vlastito mišljenje – precizirala je Bissell, potcrtavajući kako NATO čeka da BiH kaže kakve to odnose želi imati s ovim savezom, „koji je tu, spreman da pomogne“.

Ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa, zemlje koja ove godine proslavlja 20. godišnjicu članstva u NATO-u, podsjetio je kako je Mađarska ambasada u BiH, trenutno, kontakt-ambasada za NATO, te da je skup prilika da se sagleda značaj NATO-a u 21. stoljeću, pozivajući se, između ostalog i na iskustva Mađarske, a koja svjedoče o velikim investicijama u toj zemlji.

– Danas, nakon 20 godina, u Mađarskoj uopće niko i ne pita da li je vrijedilo stupiti u Alijansu, ili ne, jer je svakome logično da smo od toga samo imali benefite – izjavio je ambasador Posa, istaknuvši brojna preimućstva članstva u savezu kakav je NATO, a koji okuplja najrazvijenije i najbogatije zemlje svijeta.

Dodao je kako u njegovoj zemlji građani na to članstvo gledaju sa ekonomskog i aspekta sigurnosti, te „da je bolje odlučivati zajedno s ‘velikima’, nego da budemo izvan i čekati šta će neko i kako o nama da odluči“.

Na prednosti proistekle iz članstva u NATO-u istaknuo je i ambasador Crne Gore Obrad Stanišić, navodeći kako je njegova zemlja najmlađa članica NATO-saveza, te da svi pokazatelji govore o tome da je odluka o pridruživanju tom savezu bio korak u pravom smjeru, ocijenivši to najvećim civilizacijskim iskorakom u 1.000-godišnjoj historiji Crne Gore.

Podsjetio je kako se radi o koraku koji je komplementaran s evropskim integracijskim procesom, naglašavajući kako NATO ne predstavlja samo vojni, nego da je to i ekonomski i politički savez.

– Mi smo se u to uvjerili, posebno kada se radi o stranim investicijama, čiji se priliv od članstva Crne Gore u NATO-savezu udvostručio – kazao je ambasador Stanišić, navodeći i da i turizam u toj susjednoj zemlji bilježi kontinuiran rast, te da tamo dolaze turisti visoke platežne moći.

Na značaj evroatlantskih integracija ukazala je i prof. dr Dijana Gupta uime Atlantskog vijeća BiH, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da su članovi Predsjedništva BiH potpisali prvo pismo (dokument Program reformi BiH) koje će biti poslano u Brisel (sjedište NATO-a), ocijeniši to historijskim iskorakom za Bosnu i Hercegovinu.

Šefica Katedre za sigurnosne studije prof. dr. Lada Sadiković je uime organizatora, naglasila kako je NATO najvažnija integraciona stepenica za opstanak, razvoj i napredak države BiH, podsjećajući kako članstvo u tom savezu podrazumjeva i političke reforme.

– NATO i Evropska unija dijele iste vrijednosti – vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i demokratski način upravljanja državama – kazala je Sadiković, potcrtavajući kompatibilnost kriterija za ulazak u članstvo NATO-a i EU.

Uime organizatora sudionike skupa pozdravio je i prof. dr. Jasmin Ahić, prodekan za nauku Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, navodeći kako je debata prilika da se elaboriraju pitanja značajna za evroatlantski put Bosne i Hercegovine i njegov kontinuitet, kao i širi kontekst dešavanja koji oblikuju imperativ članstva u NATO-savezu.

Naveo je i kako 70. godišnjica NATO-a koincidira sa 70. godina postojanja i uspješnog djelovanja Univerziteta u Sarajevu.

Kako je na tribini rečeno, NATO je u BiH prisutan već treću deceniju, najprije u misiji očuvanja mira a onda na planu reformi, izgradnje dugoročnog napretka, mira i stabilnosti u BiH, snažno se angažirajući na procesima koji BiH približavaju porodici demokratskih zemalja.