burno u parlamentu bih

Mektić žestoko na Tegeltiju, Mehmedović ga pitao: Čije interese branite, BiH ili Srbije?

tegeltija kosarac2

Šemsudin Mehmedović (SDA) istakao je da je ekspoze ohrabrujući, jer jača državne institucije i integrirajuće elemente koje je unio u njega

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH, kazao je da nije čuo da je Zoran Tegeltija u svom ekspozeu kazao da će poštovati zakone BiH, i da je Tegeltija namjerno izbjegao to reći.

„Kako ćete ispoštovati Zakon o odbrani BiH. Kazali ste da ćete se zalagati da BiH dobije što prije status kandidata za EU, ali svjesno ste izbjegli priču o NATO-u. Da li ćete Planove reforme sprovesti, jer ćemo mi očito već sljedeće godine akobogda dobiti poziv za članstvo u NATO.

Niste uključili činjenicu da je na posebnoj sjednici NSRS-a donesen zaključak da će se vratiti sve nadležnosti u RS, kada je riječ o sudstvu. Hoćete li podržavati te institucije, posebno jer ste spomenuli VSTV, za kojeg vaš Milorad Dodik kaže da je neustavno formiran“, kazao je Mektić.

Šemsudin Mehmedović (SDA) istakao je da je ekspoze ohrabrujući, jer jača državne institucije i integrirajuće elemente koje je unio u njega.

„Pokušao sam naći neke političke izjave Tegeltije, ali nisam ih našao. To je dobro, ali politika u Vijeću ministara je neophodna. Pa, ako bismo izolovali Tegeltiju od njegovog političkog šefa BIH bi bila mnogo sretnija“, kazao je Mehmedović.

Ipak, kazao je da mu je ostalo nejasno da li je Plan reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH bio na raspolaganju Tegeltiji i da li će raditi na tom principu.

„Interesuje me da li će se poštovati i odluke sudova svih nivoa, da li će se poštivati Zakon o zastavi, ili ćemo imati neku dramu opet, da li će se negirati genocid u Srebrenici. Da li će kao predsjedavajući posjetiti Potočare, da li će svojim djelovanjem poštivati jednakopravnost naroda ili omalovažavati i osporavati temeljna ljudska prava – bosanski jezik, vjerske slobode, u duhu političkog šefa. Nisam čuo u ekspozeu da li će ponovo biti poslan ugovor između BiH i Islamske zajednice, šta je sa Zakonom o restituciji, što je krupno pitanje, zatim Zakon o lustraciji, imali bismo manje problema da smo ga donijeli prije 20 godina. Da li će Tegeltija zastupati interese BiH ili Srbije“, kazao je Mehmedović.

Zastupnik je napomenuo da su već fiskalnim okvirom ograničene plaće javnih službenika, pa imamo situaciju da se niko ne javlja na konkurse. Posebno se Mehmedović dotakao problema policijskih službenika.

Nakon Tegeltijinog eskpozea ustao Mektić: Želimo pauzu i sve ovo u pisanoj formi