parlament bih

Nakon Tegeltijinog eskpozea ustao Mektić: Želimo pauzu i sve ovo u pisanoj formi

tegeltija

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je istakao da je Tegeltija iznio “brojne nerealnosti u svome izlaganju”

Zoran Tegeltija (SNSD) izložio je svoj ekspoze za budući rad, nakon čega je uslijedila parlamentarna rasprava o samom ekspozeu. Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH imali su niz pitanja, ali i zamjerki.

Saša Magazinović (SDP) kazao je da mu je drago da je konačno došlo do formiranja vlasti.

„Imali ste godinu dana da ovo pripremite, mogli ste i konkretnije. Kada su u pitanju ekonomski pokazatelji, mnogi vas vide kao ekonomskog stručnjaka koji vas vide da ćete u tome napraviti uspjeh. Oni koji vas ne podržavaju kažu da su u vašem periodu propale tri banke u RS, a gdje je ostalo zarobljeno 250 miliona KM. Kažete da ćemo u skladu s evorpkom direktivom mijenjati zakon o PDV-u. Šta to znači, je li to povećanje PDV-a. Reći u skladu s evropskom direktivom, ništa ne znači, hajde vi nama na „dobrodanskom“ recite šta to znači“ , kazao je Magazinović.

Zastupnik Magazinović se pitao i šta konkretno znači kada Tegeltija kaže da podržava prioritete Evropske komisije, koji uključuju ukidanje prava veta na odlučivanje, formiranje vrhovnog suda BiH…

SDP-ov zastupnika kazao je da mu je nejasno da li se Tegeltija zalaže za povećanje budžeta.

„Zašto ste krivo ispunili aplikaciju, odnosno obrazac. Krivično djelo je lažno predstavljanje. Zašto ste odgovorili da vam nije izrečena kazna za krivično djelo, kada ste i na Komisiji kazali da jeste i obrazložili to“, kazao je Magazinović, izražavajući sumnju da će sve što je kazao pasti u vodu kada bude i zvanično imenovan.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je istakao da je Tegeltija iznio “brojne nerealnosti u svome izlaganju”, zbog čega je zatražio pauzu od 60 minuta kako bi se Klub SDS-a, uz zahtjev za dostavljanje ekspozea u pisanoj formi, pripremio za diskusiju.

„Tražimo u pisanom obliku ekspoze, kako bismo mogli se očitovati o njemu. Ima mnogo nelogičnosti“, kazao je Mektić.

Na kraju je određena pauza od pola sata, jer Poslovnik propisuje za klubovi zastupnika mogu tražiti pauzu ne dužu od pola sata.