BiH

Kanton Sarajevo

Intenziviran inspekcijski nadzor transporta proizvoda životinjskog porijekla

03/11/2020

Nadzorima veterinarskih inspektora do sada je obuhvaćen 71 subjekat u poslovanju, od čega su nepravilnosti utvrđene kod njih 18 ili oko 25 posto

U posljednjih 15 dana, uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo provode usmjerene inspekcijske nadzore u kojima vrše provjeru uslova za transport proizvoda i sirovina životinjskog porijekla, kao i uslova za prijevoz živih životinja.

Nadzorima veterinarskih inspektora do sada je obuhvaćen 71 subjekat u poslovanju, od čega su nepravilnosti utvrđene kod njih 18 ili oko 25 posto – kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Prema njenim riječima, radi neobavljene obavezne dezinfekcije vozila i neposjedovanja potrebne veterinarsko-zdravstvene dokumentacije do sada je izrečeno 18 novčanih sankcija u ukupnom iznosu od 23.510 KM.

Doneseno je i šest rješenja kojima su naređene hitne mjere i to, u dva slučaja istovar životinja i dijagnostičko pretraživanje na zarazne bolesti (brucelozu), te u četiri slučaja neškodljivo uništenje proizvoda bez veterinarsko-zdravstvene dokumentacije o ispravnosti i porijeklu, dodala je Brdarić.

Uz najavu da će kontrolne aktivnosti, postavljanjem kontrolnih punktova na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo u saradnji sa policijom, biti nastavljene i u predstojećem periodu, iz KUIP-a KS skreću pažnju prijevoznicima-subjektima u poslovanju s hranom da u toku prijevoza moraju ispunjavati sve uslove za “siguran” transport radi zaštite zdravstvene ispravnosti proizvoda namijenjenih javnoj potrošnji.

U skladu sa važećim propisima vozila subjekata u poslovanju s hranom u transportu moraju biti pravilno očišćena uz provođenje obavezne dezinfekcije vozila, a u njima se treba osigurati i odgovarajuća temperatura, te valjana dokumentacija o ispravnosti i porijeklu. Proizvodi u prometu moraju biti propisno označeni i deklarisani tj. identifikovani tako da se može utvrditi njihovo porijeklo, te potvrditi da su u mjestu, objektu porijekla ili utovara, veterinarsko- zdravstveno pregledani i kontrolisani, kazala je Brdarić.

Iz KUIP-a KS upozoravaju da je prijevoz životinja nepoznatog zdravstvenog statusa zabranjen, kao i da obavljanje prijevoza zdravstveno-neprovjerenih životinja ima elemente krivične odgovornosti, s obzirom na to da se životinjama prenose mnoge zarazane bolesti od značaja za javno zdravstvo, poput bruceloze, Q groznice, salmoneloze i dr.

Prema programskoj orijentaciji kao i prioritetima u zaštiti, očuvanju i poboljšanju zdravlja ljudi i životinja, posebno od zoonoza, veterinarska inspekcija organizirana u okviru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i u vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, održala je kontrinuitet službenih kontrola, kao i veterinarsko-zdravstvenih pregleda s ciljem osiguranja nesmetanog odvijanja proizvodnje i prometa proizvoda životinjskog porijekla, kao i prometa živih životinja, poručili su iz KUIP-a KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.