Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno za Fokus

Intenzivirana istraga o kriminalu na dionici Vranduk-Ponirak

Vranduk-Ponirak
Foto: Autoceste FBiH

Tužilaštvo HNK i FUP rade na istrazi o kriminalu na dionici autoputa koje predstavlja jedno od najvećih gradilišta u BiH

Tužilaštvo HNK i Federalna uprava policije intenzivirali su istragu o nezakonitostima na dionici autoputa na Koridoru 5C Vranduk-Ponirak, potvrđeno je za Fokus.ba.

Glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Raič kazala je za naš portal da ovo tužilaštvo postupa u navedenom predmetu i da je postupajući tužilac, kojem je predmet dodijeljen u rad izvršio analizu spisa, te je po njegovom zahtjevu zatraženo od Federalne uprave policije (FUP) Sarajevo da poduzmu određene istražne radnje iz svoje nadležnosti i da izvrše provjere navoda iz prijave, kao i analizu dostavljene dokumentacije i druge operativne i istražne radnje, a sve u cilju utvrđivanja pravilnog činjeničnog stanja i prikupljanja materijalnih dokaza.

Formiran predmet

Inače, Tužilaštvo HNK, o čemu smo već pisali, formiralo je predmet “Vranduk-Ponirak” još u oktobru 2022. godine, a to se desilo nakon nakon pisanja Fokusa o malverzacijama u okviru gradnje dionice Vranduk-Ponirak na Autoputu Koridora 5C nadomak Zenice. Kako nam je tada rečeno Tužilaštvo HNK formiralo je predmet, a nakon što im je prijava o potencijalnim kriminalnim aktivnostima proslijeđena iz Federalnog tužilaštva.

Podsjetimo, Fokus je još krajem ljeta prošle godine na bazi zvaničnih akata i insajderskih informacija objavio istraživački tekst o nerazumim potezima na izgradnji ove dionice zbog čega se sumnja na organizirane kriminogene aktivnosti poput falsificiranja dokumentacije i drugih manipulacija. Ističe se da je došlo do svjesnog napumpavanja cijena, tj. troškova ukupnih aktivnosti na poddionici, a sve kako bi za pojedine došlo do višemilionske koristi.

Kulminacija projekta izgradnje Vranduk-Ponirak, kako smo objavili, desila se nedavno nakon što su Autoceste FBiH odlučila da privremeno obustave radove na ovoj dionici, koja predstavlja jedno od najvećih gradilišta u FBiH.

Prošle sedmice smo objavili da bi zbog ovog poteza moglo doći do otpuštanja čak 140 radnika.