Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autoceste fbih

Potvrđeno pisanje Fokusa: Obustavljeni radovi na autoputu Vranduk-Ponirak

vranduk
Foto: Autoceste FBiH

Po završetku analize troškova i izrade nedostajuće projektne dokumentacije pristupit će se nastavku izvođenja radova na gradilištu, poručili su

Nakon pisanja Fokusa o obustavljanju radova na dionici autoputa Vranduk-Ponirak, jednog od najvećih gradilišta na Koridoru 5-C, konačno su se o ovome očitovali i iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

Potvrdili su naše pisanje da su radovi na gradilištu dionice Vranduk – Ponirak privremeno suspendovani zbog, kako su naveli, ukazane potrebe za usklađivanjem projektne dokumentacije i dodatnom analizom troškova izgradnje dionice autoceste Vranduk – Ponirak, posebno u dijelu koji se odnosi na odstupanja od ugovorenih radova.

-Uvidom u izvođačev program radova, te činjenicu da se radovi ne izvode na više od 50% ugovorene trase bilo je neophodno izbjeći nepotrebno velike troškove zastoja i privremeno obustaviti radove. Odluka o privremenoj suspenziji radova podrazumijeva da su izvršene sve nužne radnje za stabilizaciju kosina, radovi su konzervirani, a materijali i oprema koncentrisani u gradilišnim kampovima radi čuvanja – kažu iz Autocesta.

Detaljna analiza

Navode da će u periodu trajanja privremene obustave radova, JP Autoceste FBiH će napraviti detaljnu analizu trenutne ugovorne pozicije investitora uzimajući u obzir sve privremeno plaćene iznose, ugovorne dokumente kao i novi glavni projekat koji je u izradi.

Na osnovu prethodno navedenog će se napraviti procjena neizvedenog dijela projekta kako prema trenutnim tržišnim vrijednostima tako i prema vrijednostima utvrđenim u postojećem ugovoru.

Po završetku analize troškova i izrade nedostajuće projektne dokumentacije pristupit će se nastavku izvođenja radova na gradilištu.

-JP Autoceste FBiH aktivno radi na rješavanju uočenih problema kako bi se nastavila izgradnja ove dionice, a u skladu sa ugovornim pravima i obavezama, te poduzima sve aktivnosti kako bi se zaštitio interes investitora, o čemu ćemo dodatno obavjestiti javnost čim prvi rezultati analize budu obrađeni- naveli su iz Autocesta FBiH.