BiH

Inzko: Aktivnostima oko referenduma RS direktno krši Dejtonski sporazum

02/11/2015

Organi vlasti Republike Srpske moraju referendum ostaviti po strani i fokusirati se na stvarne potrebe građana Republike Srpske, istakao je visoki predstavnik za BiH Valenzin Inzko tokom današnjeg susreta u Sarajevu sa austrijskom ministricom unutrašnjih poslova Johannom Mikl-Leitner, javlja Anadolu Agency (AA).

Inzko i Mikl-Leitner razgovarali su o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, aa posebnim osvrtom na sigurnosnu situaciju.

Visoki predstavnik također je informirao ministricu Mikl-Leitner trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, uključujući aktivnosti koje su pokrenule vlasti Republike Srpske u cilju organiziranja referenduma o državnim pravosudnim institucijama te prethodnim odlukama visokog predstavnika vezanim za provedbu mirovnog sporazuma.

“To je direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. S pokretanjem ove incijative postoji rizik da se Republika Srpska i zemlja u cjelini vrate unatrag“, upozorio je visoki predstavnik.

Inzko je izrazio uvjerenje da će nedavno potpisani reformski program pružiti prijeko potrebni podsticaj za domaću političku elitu, kako bi proveli potrebne reforme i postigli napredak kada su u pitanju evroatlantske integracije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.