BiH

U četvrtak pokušaj usaglašavanja stavova parlamentarne Komisije

02/11/2015

Sjednica Zajedničke komisije oba doma Parlamenta Federacije BiH za usaglašavanje akata zakazana je za četvrtak, kada bi se trebao razmatrati zahtjev Kluba Srba za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa u vezi s predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi FBiH.

Deset delegata iz Kluba Srba Doma naroda potpisalo je zahtjev, te je za usvajanje ovog zakona osim opće većine potrebna i većina iz svakog kluba.

– Ukoliko Zajednička komisija ne postigne saglasnost, pitanje se prosljeđuje Ustavnom sudu Federacije BiH da donese konačnu odluku da li se predmetni zakon odnosi na vitalni interes jednog od konstitutivnih naroda – kazala je predsjedavajuća Doma naroda i članica Komisije Lidija Bradara.

Jedna od potpisnica zahtjeva delegatkinja Kluba Srba Draženka Subašić u izjavi za Fenu izrazila je mišljenje da „nije ubijeđena da će Komisija uspjeti usaglasiti stavove“.

– Mi smo na sve moguće načine pokušali da ukažemo na samu proceduru (po hitnom postupku) donošenja zakona. S obzirom na to da se radi o Zakonu o državnoj službi FBiH i da je Ustavom određeno da se ta vrsta zakona spada u zakone po kojima se može glasati po principu vutalnog nacionalnog interesa većina u Klubu Srba odlučila je da se na takav način glasa – kaže Subašić.

Razlog što ovaj klub nije podržao predložene izmjene Zakona o državnoj službi FBiH je taj što „onemogućava građanima BiH da ravnopravno utiču na konkurs za zapošljavanje, nego će se tu birati politički podobnici“.

– Statistike pokazuju da je u državnoj službi FBiH zaposleno devet Srba. S obzirom na to da vladajuće stranke koje čine novu parlamentarnu većinu u Klubu Srba nemaju nijednog predstavnika postoji osnovana bojaznost da taj broj devet bude i manji nego što je po trenutnoj statistici – rekla je Subašić.

Ukoliko Sud donese pozitivnu odluku o vitalnom interesu taj zakon se smatra neusvojenim, te se dokument vraća predlagaču koji treba pokrenuti novu proceduru. U tom slučaju predlagač ne može ponovo dostaviti isti tekst zakona, propisa ili akta.

S druge strane, ako Sud odluči da se predmetni zakon ne odnosi na vitalni interes, smatra se da je zakon usvojen, odnosno bit će usvojen prostom većinom.

U obrazloženju Vlade FBiH navodi se da je izmjene Zakona o državnoj službi FBiH potrebno donijeti radi reorganizacije javne uprave u FBiH, odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015-2018 godine.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog natječaja koji provodi tijelo državne službe koje ga zapošljava.

Naime, predviđeno je da rukovoditelji samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovoditelji federalnih uprava i organizacija i rukovoditelji stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni bi trebali biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati.

Predstavnički dom je usvojio predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.