Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U četvrtak pokušaj usaglašavanja stavova parlamentarne Komisije

dom naroda fbih (2)

Sjednica Zajedničke komisije oba doma Parlamenta Federacije BiH za usaglašavanje akata zakazana je za četvrtak, kada bi se trebao razmatrati zahtjev Kluba Srba za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa u vezi s predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi FBiH.

Deset delegata iz Kluba Srba Doma naroda potpisalo je zahtjev, te je za usvajanje ovog zakona osim opće većine potrebna i većina iz svakog kluba.

– Ukoliko Zajednička komisija ne postigne saglasnost, pitanje se prosljeđuje Ustavnom sudu Federacije BiH da donese konačnu odluku da li se predmetni zakon odnosi na vitalni interes jednog od konstitutivnih naroda – kazala je predsjedavajuća Doma naroda i članica Komisije Lidija Bradara.

Jedna od potpisnica zahtjeva delegatkinja Kluba Srba Draženka Subašić u izjavi za Fenu izrazila je mišljenje da „nije ubijeđena da će Komisija uspjeti usaglasiti stavove“.

– Mi smo na sve moguće načine pokušali da ukažemo na samu proceduru (po hitnom postupku) donošenja zakona. S obzirom na to da se radi o Zakonu o državnoj službi FBiH i da je Ustavom određeno da se ta vrsta zakona spada u zakone po kojima se može glasati po principu vutalnog nacionalnog interesa većina u Klubu Srba odlučila je da se na takav način glasa – kaže Subašić.

Razlog što ovaj klub nije podržao predložene izmjene Zakona o državnoj službi FBiH je taj što „onemogućava građanima BiH da ravnopravno utiču na konkurs za zapošljavanje, nego će se tu birati politički podobnici“.

– Statistike pokazuju da je u državnoj službi FBiH zaposleno devet Srba. S obzirom na to da vladajuće stranke koje čine novu parlamentarnu većinu u Klubu Srba nemaju nijednog predstavnika postoji osnovana bojaznost da taj broj devet bude i manji nego što je po trenutnoj statistici – rekla je Subašić.

Ukoliko Sud donese pozitivnu odluku o vitalnom interesu taj zakon se smatra neusvojenim, te se dokument vraća predlagaču koji treba pokrenuti novu proceduru. U tom slučaju predlagač ne može ponovo dostaviti isti tekst zakona, propisa ili akta.

S druge strane, ako Sud odluči da se predmetni zakon ne odnosi na vitalni interes, smatra se da je zakon usvojen, odnosno bit će usvojen prostom većinom.

U obrazloženju Vlade FBiH navodi se da je izmjene Zakona o državnoj službi FBiH potrebno donijeti radi reorganizacije javne uprave u FBiH, odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015-2018 godine.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog natječaja koji provodi tijelo državne službe koje ga zapošljava.

Naime, predviđeno je da rukovoditelji samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovoditelji federalnih uprava i organizacija i rukovoditelji stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni bi trebali biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati.

Predstavnički dom je usvojio predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi.