Inzko: BiH bi mogla biti fantastična i divna zemlja

inzko

Bio bih presretan ako bi BiH mogao napustiti što brže. To nije moja odluka nego PIC-a i naravno to zavisi od pozitivne procjene političke situacije, poručio je danas u Sarajevu Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, u vezi s navodima mogućeg zatvaranja Ureda visokig predstavnika u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Inzko i njegov prvi zamjenik Bruce G. Berton su, nakon sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, govorili na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Inzko se na samom početku obraćanja osvrnuo na navod o zatvaranju Ureda visokog predsjednika, na što je kazao:

“Kominike je vrlo jasan, puna implementicija programa 5 plus 2 i dalje je nepohodan preduslov za zatvaranje Ureda viskog predstavnika. Jasno je da program 5 plus 2 još nije implementiran”, poručio je Inzko.

Dalje je naveo kako su politički direktori ustanovili nekoliko hitnih prioriteta za organe u BiH na svim nivoima, te dodao kako su svi “značajno razočarani sporim tempom reformi u zemlji na mnogim nivoima vlasti”.

Na jednom dubljem nivou izražena je također zabrinutost u vezi s pogoršanjem stanja u pogledu vladavine prava, a posebno u svjetlu činjenice da su korupcija i političko pokroviteljstvo tako otvoreno vidljivi elementi političkog sistema, sa slabim posljedicama po one na koje se to odnosi, dodao je Inzko.

“Međunarodna zajednica je jasno ponudila partnersvto BiH s veoma konkretnim koristima ukoliko se ispune uslovi, a ipak uslovi se ne ispunjavaju, barem ne dovoljno brzo. Politički direktori su pozvali sve one koji se nalaze na finkcijama vlasti da rade na unapređenju političke klime u cijeloj zemjli”, rekao je Inzko.

Iako to nije u kominikeu, Inzko je naglasio kako su članovi Upravnog odbora pomenuli činjenicu da je iz BiH otišlo preko 100 hiljada ljudi, te da su članovi odbora svjesni te tužne činjenice.

“Članstvo u EU je jasna težnja većine građana, organi vlasti mogu i moraju učiniti više da to ispoštuju. Potrebno je raditi urgentno na tom prosesu, jer mladi ljudi ne mogu toliko dugo čekati na ovaj proces”, kazao je Inzko.

U kominikeu je, između ostalog, također navedeno kako je potrebno ispuniti preostale uvjete u okviru proširenog aranžmana s MMF-om, u skladu s jasnim obavezama koje su vlasti BiH preuzele prema MMF-u, sa ciljem stvaranja uvjeta za realizaciju pomoći za fiskalnu stabilnost i ekonomski razvoj zemlje.

Također je naglašeno kako je potrebno posvetiti se pitanju provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući predmete Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Slaku, ali, isto tako, i hitno provesti preostale presuda Ustavnog suda BiH, uključujući “predmet Ljubić” od 1. decembra 2016. godine.

Osim toga, navedeno je da se treba posvetiti pitanju provedbe odluke Ustavnog suda BiH za grad Mostar, odnosno omogućiti održavanje izbora u ovom gradu, stvarati uvijete za razvoj slobodnih, objektivnih i profesionalnih medija u zemlji, te osigurati finansijsku stabilizaciju javnog RTV servisa kao cjeline, posvetiti se pitanju diskriminacije i segregacije u obrazoanju širom zemlje, ispuniti sve uvjete za neometano održavanje i povedbu općih ibora 2018. godine

Inzko je na kraju upitan da prokomentariše i osudu koncerta u Mostaru, na što je kazao:

“Danas smo pričali i o koncertu u Mostaru, ali ne puno. Zbog toga jer smo vrlo brzo postigili konsenzus. Mi smo potpuno jasno osudili taj događaj. Apelirali smo na sve da izbjegnu potporu ratnim zločincima, glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca. Svi treba da djeluju u skladu s evropskim vrijednositma”, poručilo je Inzko.

Na pitanje da li ima neku procjenu o tome kada bi Ured visokog predstavnika mogao biti zatvoren, Inzko je kazao:

“Bio bih presretan ako bi BiH mogao napustiti što brže. To nije moja odluka, nego PIC-a i naravno to zavisi od drugog uslova, odnosno pozitivne procjene političke situacije”, kazao je Inzko te dodao:

“Bit ću sretan kad kažem do je to zemlja koja funkcionira, koja ima konsolidovan teritorijalni integretit, da to više nije upitno, da u partijskom programu neke stranke ne piše da će se dogoditi referendum. Mislim da bi BiH mogla biti fantastična i divna zemlja. Nažalost prostora ima sve više, a ona je sve praznija.”