Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Inzko iz Vašingtona: Raste američki angažman u jugoistočnoj Evropi

ValentinInzkoUN
Valentin Inzko

Posebno ne treba ni zaboraviti ulogu bivše ambasadorice u BiH Maureen Cormack, koja, također, odlično poznaje situaciju u tom dijelu Evrope

Visoki predstavnik Valentin Inzko nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama povodom svog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nakon sastanka s nizom zvaničnika Bijele kuće, s kojim je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini, Inzko se iz Vašingtona javio za „Avaz“.

– Sjedinjene Američke Države uvijek su bile aktivne na Balkanu, zaustavile su rat u Bosni Hercegovini i omogućile da se potpiše mirovni ugovor u Dejtonu. Drago mi je, međutim, da, pored mase drugih golemih problema u svijetu, kao što su Bliski istok, Afganistan i druga velika žarišta, osjećam da američki interes i angažman za jugoistok Evrope raste – kaže Incko.

Na kraju krajeva, kako kaže, o tome svjedoče saslušanja u Senatu i imenovanja specijalnih izaslanika.

-Tu je posebni predstavnik State departmenta i izuzetni poznavalac regije Matthew Palmer, a pored toga, posebni izaslanik Bijele kuće Richard Grenell. Posebno ne treba ni zaboraviti ulogu bivše ambasadorice u BiH Maureen Cormack, koja, također, odlično poznaje situaciju u tom dijelu Evrope. A i visokopozicionirani pomoćnik državnog sekretara za vanjsku politiku je Philip Reeker, bivši direktor za Balkan i ambasador u Makedoniji. Ova koncentracija ekspertize i pojačan angažman u regiji od Sjeverne Makedonije do Bosne i Hercegovine su, rekao bih, dodatni i novi elementi u poređenju s ranijim periodom – ističe Inzko.