BiH

Visoki predstavnik

Inzko komentarisao Dodikove najave o formiranju nove bezbjednosne službe u RS-u

14/11/2018

Kometarisao je i Dodikove najave promjene Ustava te formiranje nove bezbjednosne službe u RS

Vlasti u BiH moraju što prije da se dogovore i da se na svim nivoima formiraju vlade što brže u interesu građana, kako bi se riješili  nagomilani problemi, rekao je gostujući u Dnevniku 2 BHT1 Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH nakon Opštih izbora Valentin Incko je rekao da je i do sada formiranje vlasti trajalo po godinu dana:

“Ja sam tu treći put nakon izbora. Treba osigurati da se svi rokovi poštuju-prvi rok je za državno Predsjedništvo, onda imamo rok za Dom naroda, prvo za državni nivo, potom federalni. Potom imamo rokove za kantone, gdje će možda biti najlakše i najbrže. Predsjedništvo BiH će položiti zakletvu 20. novembra. A u međunarodnoj zajednici očekuju, pa ja mislim da i građani očekuju ,da će se sve vlade formirati na svim nivoima što brže u interesu građana i da se riješe nagomilani problemi”, kaže visoki predstavnik.

O mogućoj postizbornoj krizi, Inzko je rekao da je do sada formiranje vlasti trajalo godinu i po dana, nekada je bilo i brže, ali da smo obično u februaru-martu imali vlade na svim nivoima.

Govoreći o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Inzko je rekao kako je svjestan nezadovoljstva kod “nekih Hrvata”:

“Znam da ima dosta negodovanja kod nekih Hrvata poslije izbora i mi se nezadovoljstvom Hrvata moramo baviti. Ono postoji, ono je realno i nije dobro kada se jedan član porodice ne osjeća dobro u toj porodici.

S druge strane, činjenica je također, da je gospodin Komšić izabran zakonski i po važećem Ustavu, isto kao što je i gospodin Čović izabran prije četiri godine po istim zakonima i Ustavu. Nije mi poznato da se žalio na te rezultate Centralnoj izbornoj komisiji. Znači, gospodin Komšić je izabran po postojećim pravilima i to je sve korektno. Naravno, sada se mora razmišljati dalje kako će gospodin Šefik Džeferović raditi, pošto je po Ustavu tako da si izabran u jednom entitetu ali da predstavljaš cijelu državu. Znači, ubuduće, kada budu putovali Komšić , Dodik i Džaferović u inostranstvo, oni će predstavljati cijelu državu a ne samo svoj narod”, rekao je Inzko.

O tome kako vidi raskol opozicije u Republici Srpskoj, te o Dodikovim najavama promjene Ustava te formiranjem nove bezbjednosne službe u RS, Inzko kaže kako je Dodik i do sada ojačao policiju Republike Srpske.

”Dodik je ojačao, odnosno kako on kaže, modernizirao policiju. Sada želi da osnuje bezbjednosnu službu. Koliko ja znam, ove sve bebezbjednosne službe su postojale za vrijeme rata. Na kraju krajeva, onda su se formirale  dvije državne bezbjednosne službe i imamo OSA-u i SIPA-u, na čelu jedne je Bošnjak, druge Srbin. U svakom slučaju, mi ćemo to pratiti, i to je još jedan finansijski teret za RS“, rekao je Inzko.

O izjavama iz Beograda da ukoliko Kosovo postane samostalno, da će isto pravo imati i RS, Inzko kaže kako je nadležan samo za BiH:

“Nema paralela između Kosova i BiH. BiH je 22. maja 1992. godine priznata kao jedinstvena država. Priznata je već 26 godina. Sada imamo poslije Dejtona drugo unutrašnje uređenje – dva entiteta i tri konstitutivna naroda i nema paralela između BiH i Kosova. Po Dejtonskom Ustavu, entiteti nemaju prava na otcjepljenje”, rekao je Valentin Inzko.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.