odbijen zahtjev

Inzko nakon sjednice NSRS: Dodik se pokazao kao velika kukavica

incko
Konferencija Valnetina Inzka nakon okončanja sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira
04.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik (OHR) u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji za medije nakon okoncanja sjednice Upravnog odbora Vijeca za provedbu mira. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ja još nisam spakovao kofere, u stalnom sam kontaktu sa gospodinom Schmidtom ali najvjerovatnije će se to na ljeto desiti

Meni je žao što rokovi nisu ispoštovani, ali ja sam rekao više puta da meni nije najvažnija kazna, kazao je večeras u intervjuu za Novu BH visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“To je jedna moguća posljedica, ali nije važna. Važno je više da kod nekih Srba počinje proces da drugačije razmišljaju o svojoj prošlosti, razmišljaju o tome gdje žele da žive njihova djeca”, dodao je Inzko u odgovoru na pitanje kako komentariše današnju sjednicu NSRS na kojoj je bilo riječi i o njegovom pismu upućenom NSRS.

“Drugim riječima, da razmišljaju o svojoj budućnosti. Danas neće doći do odluke, možda neće ni sutra, ali moj sljedeći potez je da informišem predsjednika Borella o rezultatima sjednice”, dodao je.

Inzko je ponovio da “kazne nisu bitne” te da se “Dodik pokazao kao kukavica”.

“Kazne nisu bitne, važno je da ljudi počnu razmišljati. Ja sam tražio da se skloni ploča u čast Radovanu Karadžiću, i to se desilo. Predsjednik Dodik se pokazao kao velika kukavica, nije sam to učinio iako je započeo taj proces. Pozvao je Sonju Karadžić, ali bitno je da ta ploča više nije vidljiva”.

“Dobili su moje pismo i na latinici i ćirilici i sad kada ću dobiti odgovor, ne znam. Ja ću izvijestiti predsjednika Borella o tome”.

Kaže da u Dejtonu nema mjesta za samoopredijeljenje.

“Što se mog mandata tiče, ja mogu ponoviti: U Dejtonu nema mjesta za samoopredijeljenje, niti otcjepljenje. Treba samo poštovati Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda. Meni je jako žao što ovdje ne postoji takmičenje u dobrom ili recimo ko će imati bolje autoputeve, škole, više kulture. Takmiči se samo ko će biti veći Srbin, Hrvat, Bošnjak”.

“Ja još nisam spakovao kofere, u stalnom sam kontaktu sa gospodinom Schmidtom ali najvjerovatnije će se to na ljeto desiti”.