Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Inzko: Nisam ja srpskom narodu nametnuo teret krivice, nego oni koji odlikuju zločince

Konferencija Valnetina Inzka nakon okončanja sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira
04.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik (OHR) u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji za medije nakon okoncanja sjednice Upravnog odbora Vijeca za provedbu mira. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Inzko je naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko juče je uputio pismo rukovodstvu Skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih poslaničkih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje s odlikovanjima koje je Narodna skupština dodijelila ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

Iz Republike Srpske uslijedile su oštre reakcije, te tvrdnje da je Srbima “nametnuo kolektivnu odgovornost”.

U prvim reakcijama, Inzko za Deutsche Welle kaže da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice. Podsjeća da su u oktobru 2016. Karadžić, Plavšićeva i Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH.

“Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin. Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak”, rekao je Inzko za DW i naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posljedica infekcije koronom.