Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Uskoro potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a

predsjedništvo nelson

Važna tema sastanka je bilo i unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje koja će biti intenzivirana skorim potpisivanjem Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su danas s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom o bilateralnoj saradnji, aktivnostima BiH na njenom evropskom putu, te aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi BiH dobila kandidatski status u narednom razdoblju.

Važna tema sastanka je bilo i unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje koja će biti intenzivirana skorim potpisivanjem Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a.

Razgovarano je i o modalitetima borbe protiv pandemije Covid-19 i u tom kontekstu članovi Predsjedništva BiH su informirali američkog ambasadora o naporima koje čine institucije BiH u odbrani od pandemije i nabavci vakcina za građane Bosne i Hercegovine.

Također su informirali ambasadora Nelsona o aktivnostima na rješavanju problema ilegalnih migracija u BiH, naglašavajući da je na tom putu BiH potrebna pomoć kako bi sistemski i adekvatno riješila aktuelnu krizu.

Ambasador Nelson je istakao da će Sjedinjene Američke Države i dalje nastaviti raditi kao partner Bosni i Hercegovini u provođenju svih potrebnih reformi koje će omogućiti bolji život građanima BiH.

Pozvao je članove Predsjedništva BiH da zadrže lidersku poziciju u budućim koracima ka bržem provođenju reformi, u cilju bržeg napretka Bosne i Hercegovine ka postavljenim vanjskopolitičkim ciljevima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.